Skip to main content

Bij een goede website hoort ook goede hosting. Maar wat is hosting precies? Welke kosten kan ik verwachten? En waar moet je opletten als je een webhosting bureau kiest?

In deze blog leggen we het je uit!

Wat is webhosting?

Webhosting is als het ware een opslagplek waarin de gegevens van je website worden bewaard. Van teksten en afbeeldingen tot video’s. Hoe beter de hosting, hoe sneller, veiliger en betrouwbaarder jouw website wordt. De prijs die je betaald voor een hostingpakket geeft vaak aan wat je er ongeveer van mag verwachten.

Kies je ervoor om goedkope hosting af te nemen, maar heb je een webshop met veel bezoekers? Dan is het verstandig om een speciaal webshop hosting pakket te kiezen. Deze is beter ingericht voor de hogere bezoekersaantallen die je webshop heeft.

Wat heeft een hostingpakket te bieden?

Een hostingpakket biedt verschillende mogelijkheden:

 • Website

De meest bekende dienst die webhosting biedt is het hosten van je website. Dus het aanbieden van opslagruimte waar je website op staat.

 • Database

Een database is een digitale opslagplek. Alle gegevens die vanuit een website of webapplicatie worden verzameld kunnen vanuit hier benaderd worden. Bijvoorbeeld klantgegevens, producten en prijzen.

 • E-mail

Bij elk hostingpakket hoort ten minste één e-mailaccount. Je krijgt dus een e-mailadres plus opslagruimte. De naam van je e-mailadres achter het apenstaartje is hetzelfde als de domeinnaam van je website.

 • Backup

Een goede hosting service heeft ook een goede backup functie. Als er iets fout gaat op de server, dan kunnen eerder opgeslagen gegevens altijd teruggehaald worden.

 • Domeinnaam

Technisch gezien staat het registreren van je domeinnaam los van de webhosting. Je kunt een domeinnaam registreren zonder hosting, maar dan kan er dus geen website op draaien. Ook is er zonder hosting geen e-mailadres beschikbaar. 

 • FTP-toegang

FTP staat voor File Transfer Protocol en is een systeem dat het uitwisselen van bestanden tussen computers gemakkelijker maakt. 

 • DNS

Als iemand je website naam invoert in de browser, moet er gekeken worden op welke server de website staat en als iemand je een mailtje stuurt, moet er gekeken worden vanaf welke server het e-mailadres komt. Door een DNS server wordt dit mogelijk gemaakt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van webhosting?

Een goede hostingprovider biedt verschillende pakketten aan. Hoe groter het pakket is, hoe meer dataverkeer is inbegrepen. Je krijgt dan meer e-mailaccounts en hardeschijf ruimte. Als je gaat kiezen hoe groot je hostingpakket moet zijn, is het verstandig om eerst na te gaan hoeveel data verbruik je website nodig heeft en hoeveel schijfruimte je moet hebben.

Daarnaast kun je rekening houden met de groei van je website of webshop. Ben je van plan om snel meer producten aan je webshop toe te voegen? Dan is het slim om voor een schaalbaar pakket te kiezen. Vind je dit lastig? Geen zorgen! Een goede hostingpartij kan je helpen bij het bepalen van een geschikt hostingpakket. 

 • Schijfruimte

Harde-schijfruimte is het aantal mb’s dat je hebt aan opslag. Alle bestanden van je website worden hierin bewaard. Hier staan database gegevens en e-mailadres gegevens op die nog niet zijn gedownload. Zorg ervoor dat je genoeg schijfruimte hebt, want als de schijf vol zit kan je niets meer opslaan en geen mails meer ontvangen. 

 • Dataverkeer

Dit is de hoeveelheid verkeer die uitgewisseld wordt tussen de server waar je website op staat en de computer van een websitebezoeker. Hoe meer bezoekers je website krijgt, hoe meer dataverkeer er zal plaatsvinden tussen je server en hun computers. Ook grote bestanden als video’s en afbeeldingen die op je website staan kunnen ervoor zorgen dat je meer dataverkeer hebt. In een hostingpakket zit een bepaalde hoeveelheid dataverkeer. Je moet dus nagaan hoeveel dataverkeer jij denkt nodig te hebben, afhankelijk van je website en het aantal bezoekers. Daarnaast zijn er functionaliteiten, zoals het opzetten van een staging omgeving, waarin je verschillende testen kunt uitvoeren.

Nog meer tips nodig? Bekijk dan onderstaande video!

Hosten bij Monkey Vision

Monkey vision is gespecialiseerd in WordPress hosting. Wij snappen dat een goede hostingprovider super belangrijk is. Daarom staan wij altijd voor je klaar. Monkey Vision biedt:

 • WordPress webhosting op het Google-netwerk: goed voor je vindbaarheid!
 • Je website of -shop en het netwerk zijn extreem goed beveiligd
 • Groei jij? Dan groeien wij met je mee
 • We staan altijd voor je klaar: 24/7, 365 dagen per jaar

Wij bieden drie verschillende hosting pakketten. Voor kleine, middelgrote en grote websites. Er zit dus zeker wat bij voor jouw website. Neem direct contact op!