Skip to main content

Een favi-wattes? Een favicon. De naam komt je misschien niet direct bekend voor, maar we weten zeker dat je ze wel eens hebt gezien. Een favicon is het icoontje dat je in het tabblad in je browser ziet wanneer je een website bezoekt. Vaak is dit het logo of een deel van het logo van het bedrijf waar de website van is. Tegenwoordig wordt een favicon niet alleen in het tabblad gebruikt, maar bijvoorbeeld ook als je een pagina aan je favorieten hebt toegevoegd of in de zoekresultaten op Google. 

favicon in browser

Oké, maar waarom is een favicon zo belangrijk? 

Wanneer je de branding van jouw bedrijf overal doortrek, zorg je voor herkenning. Je website is een van de vele contactmomenten tussen je bedrijf en de klant. Daarom is het goed om de favicon aan te laten sluiten op je branding. Stel je geen favicon in voor je website dan komt hier een standaard browser symbool te staan. Heb je een WordPress website dan komt hier de favicon van WordPress te staan. Dat kijkt niet zo professioneel en dat is zonde! 

Een favicon draagt door deze herkenning ook bij aan het gebruiksgemak. Heb je meerdere tabbladen openstaan, dan kun je door de favicon de pagina die je zoekt gemakkelijk terugvinden. Je ziet door het herkenbare icoontje direct op welk tabblad je moet klikken, zonder de tekst te hoeven lezen. Deze twee redenen maken het belangrijk om een favicon toe te voegen. Zelf vind je het ook fijn om een webpagina snel terug te vinden toch?

Het maken van een favicon, zo doe je dat!

Je hoeft geen grafisch ontwerper te zijn om een favicon te maken. Online zijn er veel (gratis) tools te vinden waar je gebruik van kunt maken. Met deze generators heb je al binnen 15 minuten een favicon gecreëerd die past bij je website. Het is een kwestie van je logo uploaden en het programma doet de rest. Heb je ervaring met Photoshop? Dan kun je ook hierin een favicon maken. Houd er wel rekening mee dat Photoshop geen ‘ico’ bestanden ondersteunt. Hier heb je de plug-in van Telegraphics voor nodig. Mocht je er zelf niet uitkomen, schakel dan een professional in.

Favicon klaar? Toevoegen maar!

Het toevoegen van een favicon aan een WordPress website is vrij eenvoudig door gebruik te maken van de WordPress Customizer. Hierin kun je een afbeelding downloaden en bijsnijden om ‘m als favicon in te stellen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een afbeelding van minimaal 512 x 512 pixels. 

Volg onderstaande stappen en je stelt je favicon eenvoudig zelf in:

Stap 1: Log in in de WordPress omgeving.

Stap 2: Ga in je dashboard naar Weergave en dan naar Customizer

wordpress favicon instellen

Stap 3: Ga naar het tabblad Site-identiteit.

favicon instellen op wordpress website

Stap 4: Onderaan vind je de knop Site icoon selecteren. Klik hierop. 

favicon instellen op wordpress website

Stap 5: Voeg vervolgens de afbeelding toe aan de WordPress mediabibliotheek die in je beeld verschijnt. 

Stap 6: Selecteer de afbeelding en snij indien nodig de afbeelding bij. 

Stap 7: Klik op Publiceren en klaar is Kees!

WordPress website met favicon laten maken

Bij Monkey Vision weten we precies waar een goede website aan moet voldoen. Daar hoort het maken én instellen van een favicon zeker bij! Met meer dan 800 WordPress websites op de teller weten we precies wat werkt en wat niet. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op! We gaan graag met je in gesprek.