Skip to main content

De wereld verandert in een razendsnel tempo. Er worden steeds meer robots en automatiseringen ontwikkeld om taken van mensen over te nemen. Om deze reden is  leren programmeren een skill die je wil beheersen. 

Heb jij een innovatief idee voor een app, game of website? Start met leren programmeren. Hierdoor kun je er zelf voor zorgen dat jouw idee tot leven komt. En hé, de bedenker van Google is ook ooit begonnen met een simpel idee. Zolang je genoeg tijd en energie steekt in het leren van programmeren is alles mogelijk.

Terug naar stap 1: hoe begin je met programmeren?

Leren programmeren als beginner kan best overweldigend zijn. Er is zowel online als offline veel informatie over programmeren te vinden. Daarbij zijn wij mensen ook nog eens super ongeduldig. Het liefst willen we iets eerder gister dan vandaag kunnen. Ben jij van plan om jouw idee binnen één week uit te werken? Dat kun je beter uit je hoofd zetten. Begin bij de eerste stap en ga aan de slag met de basiskennis rondom programmeren. Je zult merken dat wanneer je deze kennis goed beheerst, je hier in de toekomst veel profijt van gaat hebben. 

Begin goed en ga aan de slag met het leren van een programmeertaal. De taal van programmeren is namelijk anders dan de taal die wij met elkaar spreken. Door bepaalde codes achter elkaar te gebruiken geef je instructies aan een computer. Al deze instructies samen vormen een software programma. Welke programmeertaal voor jou het beste is om te leren is afhankelijk van het doel dat je hebt. Een programmeertaal waar je als beginnend programmeerder mee kunt beginnen is bijvoorbeeld JavaScript. Hierna kun je je gaan verdiepen in ingewikkeldere programmeertalen.

Waar te beginnen? Als programmeur Namanh opnieuw zou moeten beginnen pakt hij dat als volgt aan…

De voordelen van leren programmeren

Om je een beeld te geven van welke voordelen leren programmeren voor jou heeft, zetten we er een aantal voor je op een rij:

  • Door de enorme vraag aan programmeurs is er genoeg werk en kun je veel geld gaan verdienen.
  • Wordt zelfstandig programmeur en geniet van veel flexibiliteit in werktijden en locatie. Je kunt dit werk overal ter wereld uitvoeren. 
  • Goede programmeurs zijn onmisbaar in de toekomst.
  • Je kunt dingen bouwen of maken zonder dat je hiervoor een artistieke aanleg nodig hebt. 
  • Ook buiten de IT-wereld is programmeren een waardevolle skill. Denk bijvoorbeeld aan verschillende marketingfuncties. Hoe handig is het als je zelf een data probleem op kunt lossen?  
  • Je kunt werken aan toffe projecten en dit uitbouwen tot een super gaaf eindresultaat! 

Hoe lang duurt het om te leren programmeren?

Programmeren in codetaal kan iedereen leren. Natuurlijk alleen als je er veel aandacht en energie in stopt. Net als met elke andere vaardigheid die je wilt leren kost dit tijd. Het leren van de basiskennis kan je, wanneer je genoeg motivatie hebt, in ongeveer twee weken leren. Waar het meeste tijd in gaat zitten is de verdiepende kennis. Het is lastig om van tevoren aan te geven hoe lang het duurt voordat je kunt programmeren. Dit is afhankelijk van het soort programmeertaal, hoeveel van deze talen je wilt leren en hoeveel tijd je er zelf in stopt. 

Op welke sites kan ik gratis leren programmeren?

Enthousiast geworden om te leren programmeren? Top! Op deze websites kun je gratis beginnen:

W3Schools

Op de website van W3Schools kan je gratis aan de slag met een programmeertaal naar keuze. Ga aan de slag met bijvoorbeeld HTML voor het bouwen van webpagina’s of met CSS om webpagina’s van een mooi design te voorzien. De mogelijkheden op deze website zijn enorm. Kies voor een programmeertaal die past bij jouw einddoel en ga aan de slag. 

Code Academy

Met meer dan 25 miljoen gebruikers is Codeacademy de go-to als het gaat om het leren van HTML, CSS, Python, PHP, Java en nog veel meer. Je leert hier de fijne kneepjes van het programmeren. Een super fijn platform voor beginnende programmeurs waar je direct aan de slag kunt. En het is gratis! 

Khan Academy

Vind je het fijn om via video’s een programmeertaal te leren? Dan is Khan Academy misschien wel wat voor jou. Door middel van duidelijke video’s kun je in een snel tempo alle ins en outs van programmeren leren. Wat fijn is aan dit platform is dat ze werken vanuit een community. Je kunt direct je vragen stellen aan andere beginnende of meer ervaren programmeurs onder de video’s. Handig toch?!

Coursera

Is jouw doel om robots te ontwerpen of aan de slag te gaan met Python? Neem dan eens een kijkje op de website van Coursera. Hier leer je programmeren van de beste universiteiten ter wereld: gratis. Op de website staan meer dan 1.770 programmeercursussen. Wanneer je een cursus hebt afgerond kun je ervoor kiezen om een certificaat te kopen. Dat staat top op je CV natuurlijk! 

Code.org

Op een speelse en simpele manier starten met programmeren? Code.org is een laagdrempelig platform waarin je door middel van het bouwen van buitenaardse werelden kennismaakt met codetaal. De website richt zich op kinderen van de basisschool, maar het kan ook voor jou een fijne manier zijn om kennis te maken met programmeren. Vooral als je niet wilt starten met intensieve materie. Probeer het eens uit, het is toch gratis!

Nog zo’n laagdrempelig platform om te leren programmeren is Scratch. Ook dit platform is ingericht om kinderen kennis te laten maken met programmeren. Op een speelse manier leer je de taal van code. 

Er zijn nog tal van andere websites waar je gratis kunt leren programmeren. Type ‘gratis leren programmeren’ in in de zoekbalk op Google en kies een website die de programmeertaal aanbiedt die jij wilt leren. Wij zijn van mening dat iedereen kan leren programmeren. Met de juiste dosis doorzettingsvermogen en motivatie kom je al een heel eind. 

De volgende stap

Ben je er tijdens het volgen van gratis programmeercursussen achter gekomen dat je jezelf hierin wilt specialiseren? Kijk dan eens naar het ruime aanbod aan opleidingen. In dit artikel van Programmeerplaats vind je overzicht van verschillende mbo, hbo en online opleidingen tot programmeur. 

Heb je al wat basiskennis in programmeren maar wil je jezelf graag in de praktijk verder doorontwikkelen? Kom dan stagelopen bij Monkey Vision. Stuur ons je motivatie en eventueel een portfolio. Dan slingert één van onze collega’s zo jouw kant op.