Skip to main content

Verhuizen van een WordPress website naar een andere hostingprovider is een taak die WordPress gebruikers vroeg of laat tegenkomen. Hoewel het een relatief eenvoudig proces is, vereist het enige technische kennis en voorbereiding. In deze blog laten we je stap voor stap zien hoe je de verhuizing van je WordPress website naar een andere hostingprovider kunt voltooien.

Hoe verhuis ik mijn WordPress website?

Er zijn een aantal stappen nodig voor het verhuizen van je WordPress website:

  1. Maak een backup van je WordPress website
  2. Kies een nieuwe hostingprovider
  3. Exporteer je WordPress-database
  4. Verhuis je WordPress-website naar de nieuwe hostingprovider
  5. Importeer je WordPress-database
  6. Pas je WordPress-configuratiebestanden aan
  7. Test en controleer je WordPress-website
  8. Verwijder oude bestanden

Stap 1: Maak een backup van je WordPress website

De eerste stap bij het verhuizen van je WordPress website naar een andere hostingprovider, is het maken van een back-up van je bestaande website. Dit betekent dat je een kopie van je bestanden en database moet maken. Het is een belangrijke stap, omdat het je toegang geeft tot je bestaande website en de inhoud die je hebt gemaakt. Je kunt een backup maken met behulp van een WordPress plugin zoals UpdraftPlus of BackupBuddy, of je kunt handmatig een backup maken door de bestanden en databases van je website te downloaden. Het is aan te raden dat je beide manieren gebruikt, zodat je een complete backup hebt van je WordPress website. Zorg ervoor dat je de backup op een veilige plaats opslaat.

Stap 2: Kies een nieuwe hostingprovider

Nadat je een back-up hebt gemaakt, is het tijd om een nieuwe hostingprovider te kiezen. Er zijn verschillende hostingproviders waar je uit kunt kiezen. Kies de hostingprovider die het beste bij je behoeften past. Controleer ook of de hostingprovider een WordPress-optie heeft en of ze klantenondersteuning bieden.

Stap 3: Exporteer je WordPress-database

De tweede stap is het exporteren van je WordPress-database. Dit doe je door te navigeren naar de ‘Tools’ sectie in WordPress en vervolgens op de optie ‘Export’ te klikken. Selecteer vervolgens alles om al je WordPress-gegevens te exporteren.

Database exporteren

Stap 4: Verhuis je WordPress-website naar de nieuwe hostingprovider

Om je website te verhuizen naar een nieuwe hostingprovider, dien je eerst de bestanden naar de server van de nieuwe hostingprovider te uploaden. Dit kun je doen door FTP (File Transfer Protocol) te gebruiken of door de bestanden te uploaden via de bestandsbeheerder van je hostingprovider.

Je kunt ook de domeinnaam van de website verhuizen als je die nodig hebt. Controleer eerst met je huidige hostingprovider of deze naar een andere provider kan worden overgezet. Zodra je alle gegevens hebt, kun je beginnen met het verhuizen van je WordPress website.

Stap 5: Importeer je WordPress-database

Nu je een export hebt gemaakt van je WordPress-database en je website is verhuisd naar je nieuwe hostingprovider, is het van belang om je WordPress-database te importeren. Hiervoor dien je eerst een database aan te maken op de nieuwe server van je hostingprovider. Zorg ervoor dat je dezelfde database instellingen gebruikt als de oude server. Vervolgens kun je de geëxporteerde database importeren in de nieuwe database.

Stap 6: Pas je WordPress-configuratiebestanden aan

Nadat je de bestanden hebt geüpload, moet je de nieuwe server configureren. Om je WordPress-configuratiebestanden aan te passen, dien je de database gegevens te wijzigen. Deze gegevens moeten overeenkomen met de gegevens van de nieuwe database. Als je geen ervaring hebt met het configureren van een server, raden we je aan je hostingprovider te vragen voor ondersteuning. 

Stap 7: Test en controleer je WordPress-website

De laatste stap in het proces is het testen en controleren van je WordPress-website op de nieuwe server. Controleer of je website correct is geladen en of alle functionaliteiten naar behoren werken. Als er iets mis is, kun je proberen de problemen te verhelpen met behulp van de informatie van je hostingprovider of met behulp van een plugin.

Stap 8: Verwijder oude bestanden

Als alles naar behoren werkt, is het tijd om de oude bestanden te verwijderen. Zorg ervoor dat je de bestanden van je oude hostingprovider verwijdert om ervoor te zorgen dat er geen verwarring ontstaat.

WordPress hosting bij Monkey Vision

Het verhuizen van een WordPress-website naar een nieuwe hostingprovider kan een tijdrovende taak zijn. Maar als je deze stappen volgt, moet het proces soepel verlopen. Vergeet niet dat je altijd een back-up moet maken van je website voor het geval er iets misgaat tijdens het verhuisproces. Mocht je geïnteresseerd zijn in  hosting, kun je altijd contact opnemen met Monkey Vision. Wij zetten alles kosteloos voor je over zonder problemen.

Artikel update: 25 januari – 2023