Skip to main content

Een SSL-certificaat: wat is dat eigenlijk? SSL staat voor Secure Sockets Layer. Het SSL-certificaat wordt gebruikt om een veilige verbinding te maken tussen de server van je website en een webbrowser. Dit certificaat bevat informatie over de website-eigenaar en de instantie die het certificaat heeft uitgegeven. 

Wanneer een gebruiker naar een website gaat met het SSL-certificaat, controleert de browser bij de uitgever van het certificaat of het nog geldig is en of het aan alle vereisten voldoet. Is alles in orde, dan wordt de verbinding versleuteld. Dit zie je aan het slotje dat verschijnt in de browserbalk. Hierdoor zijn gegevens als persoonlijke informatie, logingegevens of betaalgegevens die de gebruiker en de webserver met elkaar delen, beveiligt tegen onderschepping van derden. Hoe? Door de gegevens onleesbaar te maken. Dit verzekert zowel de gebruiker als de website-eigenaar van een veilige verbinding. 

aan het slotje in de browserbalk kun je zien of het SLL-certificaat werkt

Welk type SSL-certificaten heb ik nodig?

Er zijn drie veelvoorkomende SSL-certificaten:

Domain Validated (DV) certificaten

Dit type SSL-certificaat is het meest voorkomende certificaat. Door het verifiëren van het eigendom van je domeinnaam bij een certificeringsinstantie, ontvang je dit certificaat. Dit maakt dat het redelijk snel te krijgen is en is voornamelijk geschikt voor persoonlijke websites of blogs. 

Organization Validated (OV) certificaten:

Dit type SSL-certificaat gaat een stapje verder dan het DV certificaat. Om dit certificaat te krijgen dient de certificeringsinstantie de identiteit van de organisatie te verifiëren. Het OV certificaat wordt voornamelijk gebruikt bij zakelijke websites. 

Extended Validation (EV) certificaten: 

Dit is het veiligste type SSL-certificaat. Ze vereisen een grondige identiteitsverificatie van het bedrijf door de certificeringsinstantie. Het EV certificaat wordt meestal gebruikt door grote bedrijven en financiële instellingen. 

Welk type SSL-certificaat je voor jouw website of webshop moet kiezen hangt dus af van je wensen en het doel van de site. In de meeste gevallen is een DV certificaat genoeg, maar heb je meerdere domeinen die je beveiligd wil hebben of wil je meer vertrouwen genereren bij klanten, dan kun je beter voor een ander certificaat kiezen. Maar maak je hier geen zorgen over: een goede hostingpartij maakt deze keuze voor je.

Een SSL-certificaat aanschaffen en installeren

Er zijn verschillende manieren om een SSL-certificaat aan te schaffen en te installeren. Wanneer je jouw website laat hosten door een professionele webhosting partij, regelen zij meestal alles rondom het SSL-certificaat. Om je een beeld te geven van hoe het aanschafproces in zijn werkt gaat, hebben we hieronder een algemeen voorbeeld neergezet:

  1. Vergelijk verschillende certificeringsinstanties met elkaar en bepaal welke het beste past bij jouw website. 
  2. Vraag een Certificate Request  (CSR) aan op de webserver waarop je het certificaat wilt installeren. Een CSR is een bestand waar de belangrijke informatie van je website in staat. Denk aan de domeinnaam en gegevens van het bedrijf dat de website beheert. 
  3. Elke certificeringsinstantie heeft een eigen verificatieprocedure. Loop de procedure van de door jou gekozen instantie door. Dit kan een telefonische verificatie, een e-mailbevestiging of het uploaden van een bepaald bestand zijn. 
  4. Na de verificatie ontvang je het SSL-certificaat. Download dit certificaat en importeer het op de webserver. 
  5. Configureer de webserver om het SSL-certificaat te gebruiken. 
  6. Test de installatie door je website te bezoeken. Begint de website met https:// en komt het slotje in beeld? Dan is de installatie van het SSL-certificaat op je website gelukt. Staat er alleen http://, dan is de website niet beveiligd. 

Het installeren en onderhouden van een SSL-certificaat

Het installeren van het SSL-certificaat gebeurt binnen de webhosting beheeromgeving van je website. Op basis van belangrijke bedrijfsinformatie wordt een Certificate Request (CSR) aangevraagd. Aan de hand van deze aanvraag wordt er automatisch een Private Key aangemaakt die uiteindelijk aan het SSL certificaat wordt gekoppeld. Via dit certificaat kunnen bezoekers van je website zien wie het certificaat heeft uitgegeven en of dit te vertrouwen is. 

De webhostingpartij die het SSL-certificaat voor jouw website heeft aangeschaft, onderhoudt het certificaat ook. Ze zorgen dat het certificaat geupdate wordt wanneer deze verloopt en controleren regelmatig of het nog goed werkt. Zo heb jij als website-eigenaar hier geen omkijken naar. 

De invloed van een SSL-certificaat op je Google ranking

Het beveiligen van je website met een SSL-certificaat kan een positief effect hebben op de ranking in zoekmachines als Google. Dit komt doordat Google de veiligheid van een website meeneemt in de beoordeling van de kwaliteit van de site. Een SSL-certificaat laat Google weten dat het veilig is voor de gebruiker om de website te gebruiken. Dit kan leiden tot een hogere positie in de zoekresultaten. Hebben je concurrenten wel een SSL-certificaat en jouw website niet, dan zal Google de website van de concurrentie als veiliger beschouwen en hun website boven die van jou zetten in de zoekresultaten. Daarbuiten geeft het SSL-certificaat bezoekers van je website ook een veilig en vertrouwd gevoel. 

Wat zijn de meest voorkomende problemen?

Er zijn verschillende problemen die op kunnen treden bij het gebruik van een SSL-certificaat. De meest voorkomende problemen zijn:

  • Verlopen certificaten: een SSL-certificaat heeft een beperkte geldigheidsduur. Bezoekers van een website met een certificaat dat niet langer geldig is krijgen hier een melding van wanneer ze de website betreden. 
  • SSL-certificaat niet vertrouwd: wanneer het certificaat niet is uitgegeven door een erkende instantie, kunnen sommige browsers waarschuwingen geven wanneer een bezoeker de website wil betreden of de website helemaal niet openen. 
  • Common name: als de Common name van een certificaat niet overeenkomt met de domeinnaam waarop het is geïnstalleerd, kan dit leiden tot problemen bij het opzetten van een beveiligde verbinding. 
  • Onjuiste configuratie: een SSL-certificaat moet op een correcte manier geïnstalleerd worden op een website. Wordt dit niet juist gedaan, dan kan dit leiden tot problemen bij het opzetten van een beveiligde verbinding. 

Wanneer je samenwerkt met een professionele webhosting partij, hoef je je over bovenstaande problemen geen zorgen te maken. Deze partij zorgt ervoor dat certificaten op tijd vernieuwd worden en op de juiste manier geïnstalleerd zijn.

Is een SSL-certificaat belangrijk voor je website? 

Een SSL-certificaat installeren op je website heeft drie grote voordelen: een goede beveiliging van (persoons)gegevens, hogere Google rankings en een veilig gevoel voor je website bezoekers. Dit heeft invloed op je bedrijfsresultaat. Wanneer een bezoeker zich vertrouwd voelt op je website en er zeker van is dat zijn gegevens veilig zijn, zal hij eerder geneigd zijn je producten of diensten af te nemen. Daarnaast heeft het certificaat invloed op je rankings binnen Google of een andere zoekmachine. Een hogere positie in de zoekresultaten betekent in veel gevallen meer websitebezoekers. En meer websitebezoekers betekent waarschijnlijk ook meer conversie. Een SSL-certificaat is daarom onmisbaar voor een goede website. 

Een SSL-certificaat is belangrijk voor je website

Verplicht of niet?

Met de komst van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) in 2018, wordt er van jou als bedrijf veel verwacht als het gaat om privacy. Het SSL-certificaat zorgt voor een veilige verbinding tussen je website en de bezoeker. Maar een een SSL-certificaat ook verplicht? Het certificaat is vanuit de AVG verplicht wanneer je persoonsgegevens uitwisselt op je website. Hieronder valt het contactformulier, foto’s van mensen, tests, betaalgegevens bij webshops. 

Een SSL-certificaat: wij regelen het!

Op zoek naar een betrouwbare WordPress webhosting partij die dit voor je regelt? Monkey Vision staat voor je klaar! Wij regelen niet alleen een gratis (ja, je leest het goed) SSL-certificaat, maar we zorgen ook dat jouw website veiliger, sneller en stabieler wordt. Zo kunnen jij en je bezoekers lekker blijven gaan met die banaan! Neem contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden.