Skip to main content

Staging is een term die wordt gebruikt in webhosting om te verwijzen naar het maken van een testomgeving. Met een testomgeving kun je je website testen voordat je deze live zet. Het is een essentieel onderdeel van het ontwikkelen van een website, omdat het de mogelijkheid biedt om de website te testen en eventuele fouten te vinden voordat de website live wordt gezet.

Hoe maak je een staging omgeving?

Het maken van een staging omgeving is eenvoudig. Je hebt alleen een hosting account nodig waarmee je een staging omgeving kunt aanmaken. Als je een hosting account hebt, kun je een staging omgeving instellen door een map te maken met de naam ‘staging’. In deze map kun je je website bestanden uploaden. Vervolgens kun je deze bestanden testen en eventuele fouten oplossen voordat je deze live zet.

Om het iets overzichtelijker te maken, hebben we de stappen hier op een rijtje gezet:

  1. Log in op je hosting account;
  2. Maak een nieuwe database aan;
  3. Maak een nieuwe gebruiker aan voor de database en geef deze toegang tot de database;
  4. Upload de bestanden van de staging-omgeving naar de juiste map op de server;
  5. Configureer het domein om naar de juiste map te verwijzen;
  6. Verifieer de configuratiebestanden van de staging-omgeving;
  7. Test de staging omgeving en zorg ervoor dat alles werkt zoals verwacht.

Het is belangrijk om te onthouden dat een staging omgeving alleen bedoeld is voor testen. Als je klaar bent met testen, moet je de bestanden van de staging omgeving naar de live omgeving verplaatsen. Dit moet handmatig worden gedaan, omdat je de bestanden niet rechtstreeks van de staging omgeving naar de live omgeving kunt verplaatsen.

Hoe test je wijzigingen in de staging omgeving?

Als je een website of applicatie hebt, wil je er zeker van zijn dat alles goed werkt voordat je de wijzigingen naar de live omgeving pusht. Om ervoor te zorgen dat je geen fouten maakt, kun je een staging omgeving gebruiken. 

Voordat je begint met het testen van wijzigingen in de staging omgeving, moet je ervoor zorgen dat de code goed is getest. Het is belangrijk dat er geen fouten in de code zitten en dat alle functies werken zoals verwacht. Zodra je er zeker van bent dat de code foutloos is, kun je deze vervolgens naar de staging omgeving pushen. 

Nadat je de code hebt gepusht naar de staging omgeving, kun je deze vervolgens testen om er zeker van te zijn dat alles werkt zoals verwacht. Controleer of alle functies werken en of er geen fouten zijn. Als er fouten zijn, kun je deze oplossen voordat je de code naar de live omgeving pusht.

Het is ook belangrijk dat je de staging omgeving regelmatig bijwerkt. Als je wijzigingen wilt testen in de staging omgeving, moet je ervoor zorgen dat deze dezelfde versie heeft als de live omgeving. Als de versies niet overeenkomen, kunnen er problemen ontstaan wanneer je de wijzigingen naar de live omgeving pusht. 

Hoe zet je wijzigingen live vanuit de staging omgeving?

Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste serverconfiguratie hebt. Controleer of de versie van de software die je gaat gebruiken, compatibel is met de serverconfiguratie. Als je hier niet zeker van bent, kun je je systeembeheerder raadplegen.

Daarnaast is het  belangrijk om de database te controleren. Controleer of de tabellen en kolommen de juiste waarden hebben. Maak ook een back-up van de database voordat je de wijzigingen live zet. Zo kun je altijd terugvallen op de back-up als er iets mis gaat. Vervolgens is het tijd om de wijzigingen te implementeren. Zorg ervoor dat je de juiste files aanpast en verzend deze naar de staging omgeving. Voordat je de wijzigingen live zet, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de server stabiel is. Test wijzigingen ook grondig om er zeker van te zijn dat ze werken zoals verwacht.

Ten slotte is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een goede monitoring hebt. Zorg ervoor dat je alle wijzigingen die je live zet goed in de gaten houdt. Op deze manier kun je eventuele fouten snel detecteren en oplossen. Als je deze stappen volgt, kun je veilig en effectief wijzigingen live zetten in de staging omgeving.

Wat kan Monkey Vision voor jou betekenen?

Mocht je er niet uitkomen of je hebt geen tijd of zin om een staging omgeving aan te maken, dan kun je altijd contact opnemen met Monkey Vision. Wij helpen je graag met het hosten en onderhouden van je website of webshop.