Skip to main content

Vertekende resultaten

We willen graag betrouwbare resultaten in Google Analytics (GA). Soms zien we pieken in bezoekers en gaan we er van uit dat de nieuwe marketing technieken goed werken.

Maar als we wat verder kijken zien we dat de nieuwe bezoekers helemaal niet komen van die nieuwe positie in Google of van de nieuwe advertentie op Facebook.

Het blijkt spam te zijn. Bij het verwijzingsverkeer zie je de onderstaande bots. Dit zijn de bots die langs komen op Monkey Vision.
Spam in Google analytics
Deze websites hopen dat jij als GA beheerder deze website’s gaat bezoeken en vervolgens hopelijk een beroep doet op hun diensten. De spam is niet echt schadelijk maar het zorgt ervoor dat je jouw statistieken vervuild raken. Je wilt hier dus graag van af het geeft tenslotte vertekende resultaten.

Hoe komen we er van af?

 • Login je GA account en ga vervolgens naar ‘beheerder’ -> ‘Alle filters’.

filters GA

 • Vervolgens klik je op nieuwe filter
  • Filternaam : Uitsluiten Spam
  • Filtertype : Aangepast
  • Filterveld : Campagnebron
  • Filter patroon: guardlink\.orgfree-share-buttons\.comsite4\.free-share-buttons\.combest-seo-offer.comsite3\.free-share-buttons\.combuy-cheap-online\.infowww\.Get-Free-Traffic-Now\.combuttons-for-your-website\.compornhub-forum\.ga
  • Alle website gegevens -> Toevoegen
  • Opslaan
   • uitsluiten-bots

Heb je last van meer spam bronnen? Dan kan je deze ook toevoegen. Plaats voor elke ‘.’ een ‘/’. Meer over lees je onder “Meer informatie over reguliere expressies”. Heb je last van enorm veel spam bronnen dan zul je meerdere filters moeten toevoegen. Google Analytics ondersteunt namelijk maximaal 255 karakters in het Filterpatroon-veld. Hierdoor moet je de spam-lijst in meerdere filters opdelen. Begin weer het selecteren van een filter en voer alle stappen stappen uit met de hieronder genoemde patronen.
Let op. Deze nieuwe filter werkt alleen met nieuw verkeer. Bestaand/oud verkeer van deze spam bronnen zullen dus alsnog in jouw website statistieken staan.
Helaas komen er continu nieuwe spam bronnen bij; zorg ervoor dat je nieuw spam verkeer direct toevoegt aan de spam filter. Werk met een schone en betrouwbare GA.  

Je eigen IP filteren

Naast spam vervuilen je eigen bezoeken aan de website ook vaak de statistieken. Zorg er daarom voor dat ook je eigen ip en eventueel het ip van je kantoor uit de resultaten gefilterd wordt. Dit kun je doen op dezelfde manier.

Vind je dit bericht leuk? Deel hem!