Skip to main content

“Contentmarketing”. Is het een buzzwoord, een tijdelijke trend of iets wat maar wordt geroepen om interessant te doen? Neen. Contentmarketing is here to stay en zeker heel betekenisvol. Maar wat is het precies, waarom is het zo belangrijk en hoe kun je het gebruiken? Dat gaan we je vertellen in deze blog!

We geven je alvast een tipje van de sluier: een goede contentmarketing kan leiden tot online succes. Wat heb je hiervoor nodig? Een website laten maken is een eerste stap. Wil jij een website laten maken in Nijmegen en een goede contentmarketing opzetten? Neem dan contact op met het team van Monkey Vision! Wil je eerst wat meer weten over contentmarketing? Dan lees je voor nu nog even verder.

Contentmarketing: website laten maken met waardevolle inhoud

Contentmarketing is een samenstelling van twee woorden: content en marketing. Content is een verzamelnaam voor alle informatie die online gedeeld wordt. Ga je een website laten maken? Dan wordt hier bijvoorbeeld content aan toegevoegd in de vorm van websiteteksten, blogs, illustraties, afbeeldingen en video´s. Content is dus eigenlijk alle waardevolle informatie waarmee je jouw website vult. Net zo goed als een website, bevatten andere online kanalen (social media, forums, nieuwsbrief, etc.) ook content.

Deze content verspreid je vervolgens onder jouw doelgroep. Als jouw doelgroep deze content als relevant en waardevol beoordeelt, zullen zij zich betrokken voelen bij jouw merk en sta je aan de start van een duurzame relatie. Deze verspreiding, met als doel jouw doelgroep te verbinden aan jouw merk, noemen we contentmarketing.

Het doel: klanten verbinden

Het betrekken en overtuigen van jouw (potentiële) klanten is dus het doel van contentmarketing. Door content te creëren gericht op jouw doelgroep en onder hen te verspreiden, sluit je aan bij hun behoeften.

Maar hoe weet je dan wat voor content aansluit op de doelgroep? Hier zul je onderzoek naar moeten doen, waarbij je achter het volgende moet komen: Wat is hun vraag? Als je dit weet, kun je hier passende creatieve content voor bedenken die de aandacht zal trekken en deze op de juiste kanalen verspreiden.

Je kunt jouw creatieve content verspreiden door middel van een website laten maken, maar bijvoorbeeld ook via social media. Benieuwd waar jouw doelgroep zich op social media bevindt? Lees onze blog: Jouw social media doelgroep bereiken doe je zo!

Hoe maak je waardevolle content? 4 tips!

Ga jij een website laten maken? Dan ga je jouw contentmarketing vormgeven door middel van een plan. Als je dit plan opzet, besteed je aandacht aan een aantal elementen om de behoeften van jouw publiek tegemoet te komen. Welke? Wij noemen er hier 4:

  1. Zet de klant centraal
  2. Strategie bepalen
  3. Doelgroep uiteenzetten
  4. Branding en tone of voice

1. Zet de klant centraal

Zet in jouw content in eerste plaats niet de promotie van je product centraal, maar de klant. Verplaats je in de klant en bedenk wat zijn of haar wensen en interesses zijn. Bedenk de vraag van de klant en geef hier antwoord op door middel van jouw content, op een waardevolle, relevante en overtuigende manier. Zo kun je de klant aan jou gaan binden: hij of zij leert dankzij deze content jouw bedrijf kennen als een betrouwbare behulpzame expert.

2. Strategie bepalen

Nu je weet wat contentmarketing is, is het niet de bedoeling dat je straks grote hoeveelheden content overal gaat plaatsen. Nee, je gaat eerst een strategie bepalen. In jouw strategie omschrijf je jouw doelgroep en probeer je te bedenken wat in jouw contentmarketing de opstapjes en struikelblokken kunnen zijn. Probeer op basis van deze informatie een strategie op te zetten.

Een contentstrategie is absoluut geen eenduidig plan: dit is voor ieder bedrijf anders en afhankelijk van allerlei factoren. Zoek jij een partij die jou hierbij aan de hand kan meenemen? Heb jij door ons een website laten maken, dan denken wij mee over contentstrategie!

3. Doelgroep uiteenzetten

Voorafgaand aan het uiteenzetten van de contentstrategie, moet je jouw doelgroep in beeld krijgen. Zorg dat je inzicht krijgt in alle nodige informatie, van leeftijd tot leefstijl, waardoor je jouw content specifiek op de doelgroep kunt toespitsen.

Wat wil je allemaal te weten komen?

  • Geografie: land, woonplaats, werklocatie;
  • Demografie: leeftijd, geslacht, beroep, opleidingsniveau, etc.;
  • Sociaal-economische data: inkomen, levensfase, gezin;
  • Psychografische data: levensstijl, gewoontes, normen en waarden;

Je komt achter deze gegevens door onderzoek te doen: raadpleeg vakbladen, vraag bestaande onderzoeken op, doe zelf onderzoek door middel van enquêtes of doe navraag in jouw (werk)omgeving of bij collega´s. Veel informatie kun je ook halen uit Google Analytics. Bij een website laten maken door Monkey Vision kunnen wij de gegevens uit Google Analytics door middel van een rapport periodiek aan je doorsturen.

Als alle gegevens rondom jouw doelgroep in beeld zijn, kun je deze in een fictief persoon gaan gieten: een archetype. Dit archetype houd je altijd in gedachten bij het maken van jouw content.

4. Branding en tone of voice

Nu je jouw doelgroep als archetype in beeld hebt, is het tijd om na te denken over jouw branding en communicatie. Hoe ga je jouw merk vertegenwoordigen naar dit archetype en hoe ga je jouw boodschap communiceren? Hoe zorg je dat jouw merk aantrekkelijk is? En via welke kanalen ga je jouw content verspreiden?

Allemaal vragen waar je goed over na moet gaan denken, want er is heel veel mogelijk! Ga je jouw website laten maken door Monkey Vision? Dan tackelen wij dit voor je en maken we jouw branding en tone of voice concreet.

Website laten maken en contentmarketing opzetten

Contentmarketing is geen trend: het is al jaren van groot belang en dit zal nog voor een lange tijd zo blijven. In deze blog hebben we je een aantal tips gegeven om rekening mee te houden bij het opzetten van jouw contentmarketing, maar dit is nog lang niet alles. Contentmarketing heeft bijvoorbeeld ook alles te maken met SEO, kan gecombineerd worden met linkbuilding en is bovendien ook van belang voor webshops.

Weet jij niet waar te beginnen en zoek je een ervaren partij die jouw contentmarketing opzet? Een website laten maken in Nijmegen door Monkey Vision is de oplossing. Neem contact met ons op door te bellen of een bericht te sturen, of start direct een project