Skip to main content

We vertellen je vast niks nieuws als we zeggen dat social media blijvend veel wordt gebruikt in Nederland. Hoeveel? Maar liefst 96 procent van de Nederlanders zit dagelijks op social media. En dat is véél! Het is dus ook geen hoge wiskunde dat op social media jouw doelgroep te vinden is.

Anno 2020 wordt WhatsApp het meest gebruik in Nederland en zien we de grootste stijging in gebruikersaantallen bij YouTube en Instagram. Facebook blijft belangrijk, maar heeft wel een terugloop in gebruik door jongeren. Als bedrijf is het handig om te weten waar jouw doelgroep zich bevindt: je hoeft namelijk niet op alle social media kanalen actief te zijn, maar het is juist zaak in te zetten op jouw belangrijkste kanalen. Maar welke zijn dat dan? We vertellen je in deze blog meer over de kanalen waar diverse doelgroepen gebruik van maken. Zo weet jij bij welke social media kanalen je gerust weg kan blijven en waar je juist meer tijd moet gaan besteden.

Heb jij hulp nodig bij het laten maken van een website en het opzetten van social media accounts voor jouw bedrijf? Bij Monkey Vision kunnen we dit voor je uit handen nemen! Wij maken niet alleen nieuwe websites en moderne webdesigns, wij kunnen ook je social media beheren en dagelijks voorzien van nieuwe content. Interesse in een website laten maken in Nijmegen of benieuwd hoe we jouw social media accounts opzetten? Neem dan contact op met webdesignbureau Monkey Vision in Nijmegen.

Social media gebruik over het algemeen

Zoals we al zeiden zit zeker 96 procent van de Nederlanders op social media. Het is daarbij ook interessant om te kijken naar het dagelijks gebruik: dat ligt op maar liefst 98 minuten per dag! Opvallend is dat de dagelijkse gebruikscijfers per generatie eigenlijk best wel dicht bij elkaar liggen. 65-plussers zitten 82 minuten per dag op social media en 15- tot 19-jarigen zitten het meest op social media met 143 minuten per dag.

Ten opzichte van vorig jaar worden Facebook en Twitter nog evenveel gebruikt en zien we de grootste stijging onder YouTube-gebruikers (430.000 erbij) en Instagram-gebruikers (710.000 erbij).

Social media: waar zit jouw doelgroep?

Jouw doelgroep op social media baseren we op basis van de ¨demografie¨. De demografie laat zien of op social media voor mannen of vrouwen zitten, van welke leeftijd en uit welke regio. Deze demografie kan ook meer gedetailleerde gegevens geven, zoals waar deze gebruikers veelal op zoeken en in wat voor groepen ze actief zijn.

Om te weten waar jouw doelgroep zich bevindt, moet je natuurlijk eerst weten wie jouw doelgroep is. Dit weet je misschien door middel van winkelbezoekers of bestelgegevens, maar hier kun je ook achter komen door de demografie van jouw eigen website te bepalen. Als je een nieuwe website laat maken door Monkey Vision kunnen wij deze gegevens voor je achterhalen. We kunnen zien wat voor mensen jouw website bezoeken en bovendien hoe zij zich door de website bewegen. Superinteressant en handige informatie!

Zorg dat je jouw doelgroep kent

Ken jij jouw doelgroep? Dan kun je door middel van ons overzicht bepalen waar ze zich bevinden in het social media-landschap. De gegevens zijn afkomstig van Newcom Research & Consultancy, zij voeren al 10 jaar lang jaarlijks het grootste onderzoek van Nederland uit naar het gebruik van social media in Nederland. We kijken in deze blog naar jouw doelgroep op de volgende social media kanalen:

  1. Whatsapp
  2. Facebook
  3. Youtube
  4. Instagram

1. WhatsApp

Bijna alle Nederlandse jongeren maken gebruik van WhatsApp: dit aantal ligt op 97 procent. In de grote groep 20-jarigen tot 64-jarigen is ook te zien dat WhatsApp zo goed als onmisbaar is: zeker 90 procent maakt gebruik van de app. Boven de 64 jaar ligt het procentueel een stukje lager: 78 procent bij 65- tot 79-jarigen en 56 procent bij 80-plussers.

Wat kun je met deze informatie?

Dit betekent dat jij jouw klantenservice voor een grote groep van de Nederlands grotendeels naar WhatsApp zou kunnen verhuizen. Ligt jouw doelgroep hoger in leeftijd? Dan zul je hier misschien nog even mee moeten wachten.

Meer weten over online communicatie met jouw klanten? Lees er meer over in onze blog Online communicatie is belangrijker dan ooit

2. Facebook

Facebook heeft een tijdje te kampen gehad met schandalen en negatieve berichtgeving. Hierdoor liep het aantal gebruikers lichtelijk terug, maar dit jaar zien we het weer lichtjes groeien. Bovendien heeft Facebook nooit heel zwaar te leiden gehad: de gebruikers blijven behoorlijk actief. Vandaag gebruiken maar liefst 7,1 miljoen Nederlands dit kanaal. Dat is een stijging van 4 procent ten opzichte van vorig jaar.

Per doelgroep is het gebruik van Facebook een stuk minder aaneensluitend dan Whatsapp. De cijfers op een rijtje:

Gebruik 15 – 19 jaar: 51%

Gebruik 20 – 39 jaar: 82%

Gebruik 40 – 64 jaar: 77%

Gebruik 65 – 79 jaar: 67%

Gebruik 80+: 59%

Wat kun je met deze informatie?

We zien met name jongeren steeds meer wegtrekken van Facebook. Als jij een product verkoopt of dienst verleent aan deze doelgroep kun je bijvoorbeeld beter inzetten op andere kanalen, zoals Instagram. Ook is het goed om te zien dat Facebook (ondanks negatieve berichten over keldering in gebruikers) nog zeer veel gebruikt wordt in de groep 20 tot 39 jaar. Blijf voor deze groep dus vooral hier adverteren, content verspreiden en maak eventueel gebruik van Facebook Messenger voor jouw klantenservice.

3. YouTube

Het YouTube-gebruik blijft stijgen. Dit jaar gebruiken ruim 9 miljoen Nederlanders YouTube, waardoor we een groei zien van 5 procent zien in vergelijking met 2019. Bij YouTube blijft het dagelijks gebruik echter (relatief!) laag met 2,8 miljoen gebruikers per dag.

Wat kun je met deze informatie?

Adverteren op YouTube is erg duur en niet voor de gemiddelde mkb´er of zzp´er weggelegd, daarom is dit voor deze blog niet het meest interessante social media-kanaal. Heb je een bedrijf die goed visueel in beeld is te brengen en bijvoorbeeld gebruik kan maken van tutorials? Maak dan zeker gebruik van YouTube door een kanaal aan te maken voor video´s die je ook op jouw nieuwe website kan zetten. Handige video´s zijn voor iedere doelgroep effectief!

Heb je hulp nodig bij een website laten maken en bijpassende video´s? Webdesignbureau Monkey Vision in Nijmegen helpt je graag!

4. Instagram

Instagram blijft hard groeien! Inmiddels maken 5,6 miljoen Nederlanders gebruik van dit social media kanaal. Dit betekent een stijging van 14% ten opzichte van 2019. Instagram wordt op dagelijkse basis gebruikt door de helft van dit aantal. Dit betekent een dagelijkse groei van 29 procent ten opzichte van vorig jaar. Bij Instagram is vooral de doelgroep 15 tot 19-jarigen erg interessant: meer dan 80 procent maakt gebruik van Instagram.

Wat kun je met deze informatie?

Heb jij een visueel product of een dienst die mooi in beeld te brengen is? Promoot het met Instagram. Was jij eerst heel actief op Facebook, maar zie je dat je jouw jongere doelgroep steeds minder goed bereikt? Verplaats je content dan naar Instagram, of doe het dubbelop.

Instagram is overigens onderdeel van Facebook, waardoor het makkelijk is om deze kanalen aan elkaar te koppelen. Je kunt instellen dat wanneer je iets op Instagram hebt geplaatst, dit automatisch op Facebook komt. Geen enkele moeite dus!

Als je een website laat maken in Nijmegen door Monkey Vision zorgen we voor social media icons met links op jouw website. Zo kunnen bezoekers meteen doorklikken en zien ze dat jouw bedrijf bij de tijd en up-to-date is!

Website laten maken met social media accounts

Je ziet het: er valt wat te kiezen! Bepaal jouw doelgroep en bepaal welke social media kanalen je gaat gebruiken. In deze blog hebben we de volgende kanalen besproken: WhatsApp, Facebook, YouTube en Instagram… Maar dat is nog niet alles! Er zijn nog meer social media kanalen die door vele Nederlanders worden gebruikt, zoals: Twitter, LinkedIn, Snapchat, TikTok en Pinterest. Ook deze kanalen kunnen ingezet worden voor specifieke doelgroepen.

Wil je erachter komen welke doelgroepen jij aanspreekt en wat de mogelijkheden zijn van de diverse social media kanalen? Dat leggen wij graag aan je uit! Een nieuwe website laten maken in Nijmegen kan Monkey Vision voor je regelen, maar dat doen we niet alleen. Wij denken mee over de invulling van je social media kanalen en maken een uitgebreid marketingplan. Website laten maken of meer? Neem contact op met Monkey Vision of start direct een project!