Skip to main content

Ben jij al bekend met ¨influencer marketing¨? Deze trend is enorm gegroeid in de afgelopen jaren en nu al haast niet meer weg te denken! Influencers zijn de pionnen op het social media-landschap die de dienst uitmaken. Zo zijn influencers de perfecte manier om doelgericht jouw publiek te bereiken.

Voor iedere branche is er wel een influencer te vinden die geschikt is. Of je nou werkt binnen de marketing, uiterlijke verzorging of horeca… Er is voor iedereen een influencer die de verkoopcijfers op kan krikken. In deze blog delen wij een aantal ideeën over hoe jij als bedrijf influencer marketing kan inzetten!

Ben jij nog niet toe aan een influencer, maar wel aan een website laten maken in Nijmegen? Laat webdesignbureau Monkey Vision je helpen! Wij bouwen een gloednieuwe website voor je en zorgen dat je jouw eerste marketingstappen zet als bedrijf.

Wat is influencer marketing?

¨Influencer marketing¨ is het inzetten van influencers als marketing doeleind. Influencers zijn personen met een groot online bereik en veel volgers op social media, die online jouw product of dienst promoten. Dit kan voor zowel nieuwe als bestaande concepten.

Je kan als bedrijf zelf op zoek gaan naar een influencer op social media die je bevalt en contact opnemen (met hun management).  Als je dit zelf doet, is het wel handig om enige kennis te hebben van hoe influencer marketing in zijn werk gaat. Heb je hier niet zoveel verstand van? Dan kun je ook contact opnemen met een PR Agency die je in contact brengt met de passende influencer en de zorg en bijkomende benodigdheden uit handen neemt.

Influencer inschakelen, hoe werkt dat?

Door te werken met een PR Agency geef je het werk dus eigenlijk uit handen. De agency regelt het vinden van een influencer, neemt contact met hen op en bespreekt de mogelijkheden van de eventuele online campagne. Nadat dit is volbracht, worden er een aantal regels afgesproken als het gaat om de betaling en wat er in ruil wordt gepost door de influencer. Er zijn een aantal opties als het gaat om de geleverde diensten en betaling hiervan, zoals:

  • De influencer kan worden betaald, maar kan zijn werk ook verschaffen in ruil voor het zenden van gratis producten (van bijvoorbeeld een nieuw assortiment)
  • Posts betreffen bijvoorbeeld het maken van Instagram en/of Facebook stories/posts, of het maken van een YouTube-video waarin het product wordt besproken

Is dat alles? Nee, dit is influencer marketing in een notendop. Bespreek alle mogelijkheden nauwkeurig met jouw PR agency en/of influencer en zorg dat alles helder is en zwart-op-wit staat, zodat van beide kanten duidelijk is wat er wordt verwacht.

Soorten influencer marketing

Influencer marketing is iets wat je in vele branches kan toepassen. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld: online marketing (website laten maken Nijmegen), cosmetica, food en nog veel meer andere producten of services! We benoemen een aantal voorbeelden die eventueel van toepassing zouden kunnen zijn voor jouw bedrijf.

Influencer voor online marketing (website laten maken)

Als bedrijf heb je duidelijk voor ogen wie jouw doelgroep is en dit zal goed van pas komen als het gaat om het vinden van juiste influencer. Je wilt natuurlijk een influencer vinden die een publiek heeft dat aansluit bij de mensen aan wie jij jouw product of service wil verkopen. Zit jij bijvoorbeeld in de online marketing en maak jij bijvoorbeeld websites in Nijmegen? Dan is het van belang dat de influencer in Nederland gevestigd is en zijn/haar content gebaseerd is op het Nederlandse publiek.

Ook is het goed om hierbij rekening te houden met de demografie van het publiek. Zo wil je natuurlijk dat deze influencer geen content maakt voor kinderen, omdat die niet op die leeftijd een website laten maken of zichzelf daar mee bezig houden. Kies in dit geval bijvoorbeeld voor een influencer die wordt gevolgd voor marketing gerelateerde video´s of technologie reviews. Deze persoon heeft het meestal over trends en innovatieve ontwikkelingen op het internet en een promotie voor een website laten maken zou hier goed binnen kunnen passen. Er kan bijvoorbeeld een video worden gemaakt waarin de influencer vertelt wie zijn website heeft gemaakt. Maar het zou ook kunnen zijn dat op de betreffende website staat dat die gemaakt is door een sponsor en deel is van een samenwerking tussen de influencer en het bedrijf die websites maakt in Nijmegen.

Cosmetica industrie

De cosmetica-industrie is groot en beeldend, waardoor je veel keuze hebt uit verschillende influencers. Je kunt kiezen voor een professionele make-up artist of juist voor een beginner met al veel volgers. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de stijl gelijk staat aan waar jouw bedrijf voor staat. Is dit natuurlijke make-up of is het meer een kunst en is het heftiger? Als je dit niet overeenkomt, kom je dus niet bij het juiste publiek uit.

Voor cosmetica is Instagram goed in te zetten en zou een influencer content kunnen maken voor jouw tijdlijn of stories. De content die hierop gepost wordt, kan in overleg met de influencer besproken worden en afgestemd op jouw publiek. Deel jouw ideeën met de influencer en laat hem/haar hier een persoonlijke twist aan geven.

De content die op Instagram gepost wordt, kan bijvoorbeeld een tutorial zijn met het product die gepromoot wordt. Of er kan een foto gepost worden, waar het nieuwe product centraal staat en wordt gepromoot naar de volgers.

Influencer marketing: vele mogelijkheden!

Het maakt eigenlijk niet uit welke producten je verkoopt. Zo kan je het woord ¨cosmetica¨, wat eerder benoemd werd, ook door andere producten vervangen. Je kan hier echt aan alles denken: meubels, planten, tassen, schoolaccessoires en nog veel meer!

Als het gaat om de content die de influencer post, kan dit dus ook erg verschillend zijn. Het is maar net welk product of service je wil verkopen. Zo kan het gaan om een foto of video voor Instagram of misschien wel een review voor op YouTube. Het belangrijkste is dat de doelgroep die jij hebt ook goed aansluit bij de doelgroep die de influencer heeft. Zorg voor een transparante samenwerking voor beide partijen en maak duidelijk aan de volgers dat het gaat om promotiewerk door #ad in de post te plaatsen.

Website laten maken Nijmegen

Is influencer marketing voor jou nog een aantal stappen te ver en ben jij eerst toe aan een nieuwe website? Een nieuwe website laten maken in Nijmegen kan bij Monkey Vision! Neem gerust contact met ons op en wie weet zitten we binnenkort aan tafel om jouw marketingplan te bespreken.