Skip to main content

Jij wil meer dan alleen een website laten maken: jij wil van jouw bedrijf een merk maken. Monkey Vision gaat je hierbij helpen!

Waarom is een huisstijl zo belangrijk voor je merk? Lees het in de blog van deze week!

Website of merk?

De zwiepende “swoosh”, de goudgele M, de drie strepen, de appel met een hapje eruit, de gespiegelde C´s, de groene zeemeermin met kroon. Komen ze je bekend voor? Dit zijn natuurlijk de alom bekende logo’s en huisstijlen van grote bedrijven als Nike, McDonald’s, Adidas, Apple, Chanel en Starbucks.

Het zijn precies deze plaatjes die de bedrijven zo herkenbaar maken. En dat is geen toeval: achter een logo, en daarmee een huisstijl, zit een hele wetenschap.

Opvallen bij jouw publiek?

Wil jij net als deze grote bedrijven opvallen bij jouw publiek met een goede consequente website die aanspreekt, bijblijft en vertrouwd wordt bij jouw klanten? Dan dien jij een goede huisstijl neer te zetten! Hoe doe je dat?

Zoals we al zeiden zit er een hele wetenschap achter een huisstijl. Kies daarom voor een professional die hier goed over nadenkt en iets maakt wat bij jou past, maar vooral ook jouw huidige publiek en een nieuw publiek aanspreekt.

Bij Monkey Vision hebben wij deze professionals in huis. Na een goed gesprek kunnen zij jouw website ontwikkelen zij een huisstijlhandboek met jouw logo, maar ook bijpassende kleurcodes, lettertypen en iconen.

Meer weten over het belang van de huisstijl en hoe wij dit bij Monkey Vision aanpakken? Je leest het in deze blog! Monkey Vision biedt vele opties als het om websites gaat: van huisstijl tot hosting.

Wat is een huisstijl?

Wat is een huisstijl nu precies? Een huisstijl is de presentatie van jouw bedrijf naar de buitenwereld toe. Met deze huisstijl laat je jouw identiteit in een visueel plaatje zien. Dit visuele plaatje krijgt vorm door middel van samenhangende elementen: een logo, kleuren, lettertypen, iconen en fotografie.

Deze huisstijl trek je door in al jouw communicatiemiddelen: op jouw nieuwe website, visitekaartjes, de handtekening van jouw e-mails, facturen, offertes, briefpapier en nog veel meer.

Een goede huisstijl bestaat dus uit meer dan alleen een logo: een huisstijl is een combinatie van een aantal beeldende elementen die een samenhangend geheel vormen. Deze huisstijlelementen kunnen we voor je vastleggen in een huisstijlhandboek.

Naast het logo, zijn bijvoorbeeld belangrijk: 

  • Kleuren

De kleuren in jouw logo en huisstijl roepen (onbewust) een bepaalde associatie op bij jouw publiek. Groen straalt bijvoorbeeld iets natuurlijks uit en blauw associëren mensen met rust. Rood wordt vaak als een heftige kleur beleefd en is wat agressiever, terwijl geel juist warm aanvoelt. Over de kleur van jouw logo en huisstijl dient dus goed nagedacht te worden: dit gaat om meer dan alleen maar een kleur “mooi” vinden.

  • Lettertypen

Ook wel “typografie” of “fonts”. Een lettertype kan een bepaald gevoel en associaties oproepen: zakelijk, creatief, klassiek, luxe, modern, enz. Je wilt dat de associatie die jouw doelgroep krijgt, past bij jouw bedrijf en wat je wilt uitstralen, maar ook bij dat waar jouw doelgroep naar op zoek is. We kijken welke fonts hierbij passen en kiezen twee of drie fonts die op verschillende plekken worden gebruikt (jouw koppen hebben bijvoorbeeld een andere font dan jouw tekst).

  • Iconen

Vaak wordt het beeld en de identiteit die jij wilt neerzetten in jouw huisstijl met behulp van iconen en vormen nog sterker, mits goed uitgevoerd. Zij kunnen een verlengstuk van jouw logo zijn. Kies jij bijvoorbeeld voor aanvullende illustraties op jouw website, of vul je jouw stijl aan met bijpassende vormen? Ook dit zijn zaken waar je samen met een professionele ontwerper over na kunt denken.

  • Fotografie

Het is heel mooi als jouw fotografie ook binnen jouw huisstijl past. Soms kiezen bedrijven voor een fotograaf, los van het ontwerp van de huisstijl. Toch is het aan te raden de fotografie binnen een huisstijlpakket te betrekken en de ontwerper met een fotograaf samen te laten werken. De ontwerper kan goed aan de fotograaf uitleggen wat de stijl inhoudt, waarna de fotograaf precies weet wat voor foto’s en portretten goed zullen passen. Zo wordt het een mooi geheel!

Fotografie is ook een zeer belangrijk onderdeel bij het neerzetten van de huisstijl voor jouw webshop. Wil jij een webshop laten maken? Ook dit kunnen wij voor je doen!

Huisstijl en website: het huisstijlhandboek

Consequent zijn, is erg belangrijk als jouw bedrijf een nieuwe huisstijl aangemeten heeft gekregen. Jij moet jouw huisstijl namelijk consequent doorvoeren, zodat jouw identiteit altijd herkenbaar is en een weerspiegeling wordt van jouw bedrijf.

Als je jouw huisstijl niet overal consequent doorvoert, kan dit slordig overkomen en is de weergave van jouw identiteit vertroebeld.

Om jouw huisstijl in al jouw communicatie-uitingen goed door te kunnen voeren, is het handig om een huisstijlhandboek te laten maken. Dit is een boekje waarin alle huisstijlregels vaststaan. Vooral als je een groot bedrijf hebt, is dit handig: zo heb je een naslagwerk waarin iedereen dit kan checken en doorvoeren. Zo loop je minder kans dat jouw huisstijl niet helder bij jouw doelgroep overkomt en worden er minder foutjes gemaakt.

Hoe maak je een huisstijl?

Die huisstijl ga je niet zelf maken. Dat laat je aan de professional over. De ontwerpers van Monkey Vision en onze vrienden en vriendinnen van Heroes & Weirdos gaan met jou om tafel om de identiteit van jouw bedrijf goed in kaart te kunnen brengen.

Zij zullen allerlei vragen stellen over jouw bedrijf, producten, ambities en doelgroep en nemen deze informatie mee in het ontwerpproces. Aan de hand van de verkregen informatie gaan zij aan de slag en komen tot een huisstijl, met logo, lettertypen, kleuren en iconen die jouw bedrijfsidentiteit weergeven.

Deze huisstijl wordt opgemaakt in een huisstijlhandboek: zo zie je alles in een overzicht en heeft jouw personeel een naslagwerk waarin de huisstijlregels kunnen worden opgezocht.

Monkey Vision

De huisstijl maakt van jouw bedrijf een merk. Hoe ga je dit tot uiting brengen? Begin met een website in Nijmegen door Monkey Vision.

Binnen dit traject neemt jouw huisstijl een belangrijke plaats in: met onze ontwerpers ga je in overleg, waarna zij een passende huisstijl voor je neerzetten in een huisstijlhandboek.

Daarnaast gaat ons team van webbouwers aan de slag met jouw website: jouw online visitekaartje en de plek waar je conversies gaat genereren. Ben jij er klaar voor? Start een project bij Monkey Vision!