Skip to main content

Zet hackers buitenspel! Hoe beveilig je je website?

Je ziet het de laatste jaren met regelmaat in het nieuws: grote hacks en chantage-zaken waar bedrijven en overheidsinstanties mee te kampen hebben. Best eng! Online inbrekers kunnen ook misbruik maken van jouw gegevens en data, waarmee zij acties kunnen uitvoeren in jouw naam. Als midden- of kleinbedrijf wil je natuurlijk voorkomen hier slachtoffer van te worden. Hoe doe je dat? Wij geven een aantal tips in deze blog.

Wil je verzekerd zijn van een goed beveiligde website, zonder daar zelf zorgen om te maken of hier zelf werk voor te moeten verrichten? Dan laat je een nieuwe website maken door Monkey Vision. Wanneer je een nieuwe website door ons laat maken, nemen wij meteen alle beveiligingsaspecten hierin mee. Bovendien maken wij websites met WordPress: een CMS-systeem met goede beveiligingsmogelijkheden.

Waarom wordt een MKB´er gehackt?

Waarom worden websites van MKB´ers überhaupt gehackt? Een MKB´er is geen grote partij zoals een belastingdienst, ziekenhuis of onderwijsinstelling. Dus wat heeft een hacker eigenlijk te zoeken in jouw website? Een hacker kan verschillende redenen hebben om in jouw website in te breken, waarvan deze het meest voorkomen:

 • De hacker wil webpagina’s of links op jouw website plaatsen. Zo creëert hij meer traffic naar zijn eigen website.
 • De hacker kan misbruik maken van jouw server en deze laten meedoen aan een DDOS-aanval met als doel een andere website plat te leggen.
 • De hacker kan spam gaan verspreiden vanaf jouw server. Dit gaat door middel van ongevraagde e-mails. Je kent ze wel: de viagra-aanbiedingen en andere vreemde e-mails met afzender die je niet kent. In de meeste gevallen wordt dit soort mails vanuit een gehackte website verspreid.
 • De hacker plaatst phishing links op jouw website. Via deze links komen mensen op webshops terecht waar (na een aankoop) toegang wordt verkregen tot hun gegevens, zoals creditcard- en/of PIN-gegevens. Met alle gevolgen van dien.

Hacks voorkomen

Hoe kun je zo’n hack voorkomen? Als je een nieuwe website laat maken in Nijmegen door Monkey Vision is jouw website sowieso beveiligd. Dat is ook een groot voordeel van een website laten maken door een professioneel webdesignbureau: aan alles wordt gedacht, van webdesign tot beveiliging.

Wat zijn aspecten waar je zelf rekening mee kunt houden, of waar wij rekening mee houden voor jou als je je website door ons laat maken?

1.    Sterk wachtwoord

Door middel van scripts kunnen hackers je wachtwoord raden. Met deze scripts kunnen snel allerlei combinaties worden uitgeprobeerd. Hoe langer en complexer je wachtwoord, hoe meer combinaties er mogelijk zijn en hoe moeilijk het (zelfs met een script) te raden is.

Een sterk wachtwoord bestaat uit:

 • Een niet voor de hand liggende combinatie
 • Kleine letters
 • Hoofdletters
 • Cijfers
 • Ongeveer 15 karakters
 • Symbolen, zoals !@#$%*()_+ etc.

En dit doe je dus niet:

 • Een voor de hand liggende woord-cijfercombinatie zoals “test123” of “ww12345”
 • Je gebruikersnaam, ¨admin¨ of ¨administrator¨
 • De naam van familie, je partner, huisdier
 • Hetzelfde wachtwoord dat je al voor diverse accounts gebruikt
 • Een geboortedatum (van jezelf, partner of kind)

2.    Sterke gebruikersnaam

Ook een sterke gebruikersnaam is van belang. Gebruik nooit voor de handliggende admin- of administrator-gebruikersnamen of bijvoorbeeld simpelweg je eigen naam. Gebruik een combinatie van cijfers, kleine- en hoofdletters en symbolen. Wijzig dan ook direct jouw gebruikersnaam “Admin”. Dit wordt automatisch aangemaakt als je een WordPress CMS gebruikt en dat weten alle hackers.

Een goed beveiligde website zonder omkijken? Laat dan een website maken in Nijmegen door Monkey Vision! Neem contact op

3.    Regelmatige backups

Zorg dat je regelmatig een backup maakt van je bestanden én database. Ben je toch het slachtoffer geworden van een hack? Dan kun je door middel van jouw backup de meest recente versie van je website terugzetten.

4.    Veilige webhosting

Jouw webhosting is een belangrijk onderdeel van de veiligheid van je website. Een goede webhost beveiligt de server en houdt in de gaten of jouw websitebezoekers mogelijk ongewenst zijn. Vaak worden websites door de een webhost in een shared omgeving geplaatst, waar meerdere websites op een enkele server draaien. Wanneer één van deze websites gehackt wordt, heeft de hacker dus ook toegang tot de andere websites in deze shared omgeving. Een goede webhost is hiertegen beschermd. Onze tip is dus om dit te checken bij jouw webhost als je hier niet zeker van bent.

Website laten maken met goede beveiliging

Er zijn nog veel meer aspecten die komen kijken bij een goede beveiliging, zoals het regelmatig updaten van thema´s en plugins en het aanpassen van de WordPress-content. Als je een website laat maken in Nijmegen door Monkey Vision, houden wij rekening met al deze aspecten die van belang zijn bij een goede beveiliging.

Benieuwd of jouw website veilig is of wil je deze beter laten beveiligen? Wij kunnen dit voor je controleren en verbeteren of een compleet nieuwe website maken: het is maar net wat je wilt! Laat het ons weten als je hier zorgen over hebt en we gaan graag met je in gesprek.