Skip to main content

Oké, je hebt het nu inmiddels wel honderd keer gehoord en gelezen: zoekmachine optimalisatie is en blijft een goede methode om op de lange termijn meer website bezoekers te trekken. Tot nu toe hebben wij in al onze blogs informatie gegeven over wat zoekmachine optimalisatie is, welke trends er zijn in 2019 en hebben wij ook een aantal tips meegegeven. Wat je nu nog mist is een uitleg over op welke manier je SEO kan toepassen op jouw eigen website. Dit is dan ook geen standaard blog, dit blog staat in het teken van jou vooruit helpen op het gebied van SEO. En nee, niet door het geven van alleen abstracte tips. Dit is namelijk een zoekmachine optimalisatie checklist. 
In deze blog lees je stap voor stap hoe je zoekmachine optimalisatie voor jouw website inzet. De zoekmachine optimalisatie checklist is onderverdeeld in 3 delen, namelijk: de technische kant, het onderzoeksdeel en de on-page kant. Volg deze stappen en zorg ervoor dat jouw website volledig zoekmachine geoptimaliseerd is.

Technische zoekmachine optimalisatie checklist

Installeer Google Analytics. Dit is essentieel om na te gaan of je SEO strategie succesvol is. Je kan dit bepalen door te kijken naar verschillende indicatoren zoals het aantal website bezoeken, conversie en omzet. Je kan tools zoals Ahrefs gebruiken om je keyword ranking en linkbuilding te meten. Alternatieven zijn: OpensiteExplorer, MajesticSEO, Semrush en SEranking.
Gebruik je WordPress? Download en installeer de Yoast SEO plugin. Met deze plugin kan je gemakkelijk nagaan welke verbeteringen nodig zijn op jouw website pagina’s voor het optimaliseren van de teksten voor de zoekmachines.
Verifieer je site in  Google Search Console. Deze tool zorgt ervoor dat je inzicht hebt in hoe de zoekmachine van Google jouw website beoordeelt. Lees deze handleiding voor meer informatie over de Google Search Console.
Verbeter je website prestaties en snelheid. Analyseer je site met  Google PageSpeed Insights. Wanneer je score 80+ is, dan zit de website goed. Mocht je de website willen versnellen, dan kan je dit doen gebruik te maken van gratis WordPress Plugins:  GTMetrix en Kraken.
Test de gebruiksvriendelijkheid van de website op mobiele telefoons. Google hecht veel waarde aan het ‘Mobile-first’ principe. Zorg er daarom voor dat jouw website is geoptimaliseerd voor mobiele telefoons. Voer de test uit via Google Mobile-Friendly Test.

Keyword zoekmachine optimalisatie checklist

Ontwikkel een Buyer Persona (de ideale klant): Dit is de eerste stap in een onderzoek naar de juiste keywords. Klanten die je nog niet kennen zijn (nog) niet op zoek naar de website van jouw bedrijf. Ze zoeken eerst naar waardevolle informatie of producten die hun behoeften kunnen vervullen. Het bepalen van een buyer persona is de cruciale eerste stap om erachter te komen wat je ideale klant intypt op Google.
Keyword Strategie: Richt je op keywords waar in eerste instantie minder concurrentie op is. Dit zijn de zogenoemde body en long-tail keywords. Dit zijn vaak keywords die de concurrentie over het hoofd ziet. Zorg er daarnaast voor dat je content creëert rondom verschillende keywords, in plaats van te focussen op één keyword.
Brainstorm voor keywords. Binnen een kort tijdsbestek kun je duizenden long tail keywords vinden. Maak hiervoor gebruik van verschillende gratis tools. Begin bij Wikipedia voor het vinden van onderwerpen en synoniemen die met jouw business te maken hebben. De long tail keywords vind je door gebruik te maken van 3 gratis tools: Google Autocomplete, Ubersuggest & Keyword Shitter.
Verklein je keyword lijst: Analyseer zoekvolume data van de gratis tool  Keyword Everywhere Extension of Google Keyword Planner. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de Cost-Per-Click (CPC), als leidraad om je lijst te verkleinen. Hoe hoger de Cost-Per-Click, hoe nadeliger dit is.
Kies de Keywords die je daadwerkelijk gaat gebruiken: Wanneer je de lijst hebt verkort naar mogelijke keywords en zinnen, begin dan met het controleren op de eerste pagina van Google voor elk mogelijk overgebleven keyword. Kijk of er grote of bekende sites zijn met kwalitatief goede content. Vervolgens gebruik je de data van de tool MOZ SEO Toolbar om na te gaan hoeveel autoriteit en links jouw concurrenten hebben verzameld. Elimineer alle keywords die te concurrerend zijn en focus je op de keywords waar je kans hebt om hoog te komen in de zoekmachines. Je gekozen keywords wordt de kern van al je content.

On-page zoekmachine optimalisatie checklist

Kies één keyword per pagina. Over het algemeen gezien is het handiger om te starten met keywords met lage zoekvolumes. De kans dat je voor een dergelijk keyword hoger komt te staan in de zoekmachines is vele malen groter. (Quick win!)
Schrijf Titel Tags waar de zoekmachine van houdt. Elke pagina van je website zou een unieke Titel tag moeten hebben. De voorkeur gaat uit naar Titel tag die start met een relevante keyword. Gebruik toevoegingen zoals “beste”, “top”, “2018” om op te vallen en gebruik te maken van long tail keywords. Titel tags mogen maximaal 55 tekens of minder hebben, anders valt een deel van de titel weg in de zoekmachine.
Best practices voor URL’s. Gebruik korte URL’s waar je keyword in zit, bijvoorbeeld www.jouwdomeinnaam.nl/blog/target-keyword. En, gebruik-altijd-streepjes-in-je-URL.
Creëer een aantrekkelijke Meta description en zorg er op die manier voor dat mensen doorklikken naar jouw site. Licht de voordelen van je blogpost of product toe ten opzichte van die van de concurrent die al in de zoekmachine zichtbaar zijn. De meta description moet onder de 160 tekens bevatten, anders valt deze weg in de zoekmachine.
Optimaliseer je foto voor Google afbeeldingen zoekresultaten. Gebruik de keyword in het bestandsnaam en zorg ervoor dat de alt tekst van de afbeelding de keyword bevat.
Minimaliseer het bouncepercentage. Een bounce is wanneer een website bezoeker direct weer van jouw webpagina vertrekt. Maak het onderwerp duidelijk door je keyword in de eerste 100 woorden van je artikel terug te laten komen.
Geef je SEO een boost met je Heading Tags. Je keyword moet minimaal één keer in H2 of H3 subheading voorkomen.
Maak gebruik van uitgaande links. Gebruik in al je blogposts minimaal 2 uitgaande links naar andere sites met autoriteit, zoals populaire blogs of nieuwssites.
Voeg interne links toe. Gebruik 2 of 3 interne links naar oudere blogposts, wanneer je een nieuwe blog publiceert.
Publiceer lange content. Je blogposts moeten minimaal 300 woorden zijn en 1500 woorden voor keywords waarmee je wil concurreren.
Gebruik een deelknop voor de sociale media kanalen. Zorg ervoor dat de deelknoppen voor social media zichtbaar zijn bij elke blogpost. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld DiggDigg WordPress plugin.
Herhaal deze stappen voor elke blog of landingspagina.
Gefeliciteerd! Je hebt alle stappen doorlopen van de zoekmachine optimalisatie checklist en jouw website pagina’s zijn nu volledig geoptimaliseerd voor de Google zoekmachine. Zorg ervoor dat jij jouw website minimaal één keer per week monitort op SEO, om eventuele terugval te voorkomen. Het is belangrijk dat je de website continue onderhoud, om ervoor te zorgen dat je goed blijft scoren op het gebied van SEO.