Ben je aan het overwegen om een website te laten ontwikkelen en ben je er nog niet over uit welk CMS systeem je wil of moet gebruiken? Monkey Vision heeft de top 3 populairste CMS systemen voor jou op een rijtje gezet. Benieuwd naar de verschillen? Lees snel verder.
WordPress CMS systeem
WordPress staat bekend als één van de meest populaire CMS systemen om een website mee te ontwikkelen. Dit systeem was eerst vooral bedoeld voor mensen die blogs bij wilden houden op een simpele site. Tegenwoordig is het systeem veel verder ontwikkeld en zeer populair bij de gebruikers ervan. Het is voor zowel beginners als ervaren gebruikers een fijn systeem om mee te werken. Je kan een website van de grond af opbouwen of een template gebruiken. Voor beginners kan het handig zijn om een template hiervoor te gebruiken, zodat de complexe zaken voor jou al zijn uitgevoerd.
Het gemak in beheer is één van de redenen waarom WordPress zo populair is. Het is eenvoudig om zelf de teksten, foto’s of pagina’s aan te passen. Bovendien wordt dit CMS systeem jaarlijks meerdere keren geüpdate. Ook dit kan je zeer eenvoudig zelf installeren.
Veel van de websites die worden gebouwd in WordPress zijn ‘responsive’. Dit houdt in dat de website goed te zien is op zowel computers, tablets als op mobiele telefoons. Wanneer er te veel verschillende plug-ins worden gebruikt of als er te veel WordPress websites op 1 server draaien, kan het voorkomen dat de website trager wordt. Vanwege de updates van WordPress is het bovendien van belang om een website periodiek te onderhouden.
Voor- en nadelen WordPress
WordPress is eenvoudig in gebruik, is goed aan te leren en de taken zijn makkelijk uit te voeren. Door de komst van steeds meer verschillende templates en duizenden plug-ins, kan een WordPress website er al snel goed uitzien. Wil je een wat meer complexe en geavanceerde website, dan heb je hier vaak meerdere plug-ins voor nodig. Gebruik je heel veel plug-ins, dan is dit nadelig voor de stabiliteit, laadsnelheid en veiligheid van de website.
Het aantal updates gedurende het jaar is natuurlijk positief, zo houden de ontwikkelaars het systeem goed up-to-date. Dit vergt echter ook veel werk, je zult het systeem namelijk vaak handmatig moeten updaten.
De populairste websites die met WordPress zijn gemaakt:
-
BBC America
-
Time Magazine
-
The Rolling Stones
-
Beyonce
-
Monkey Vision
Drupal CMS systeem
Nummer 2 op de lijst is Drupal. Dit systeem werkt op een hele andere manier dan WordPress of Joomla. Drupal maakt gebruik van een aantal kleinere modules, die je samen kan voegen tot nieuwe functionaliteit. Uiteindelijk zorgt dit voor heel veel mogelijkheden en resulteert het tot een beter systeem. Daarbij zijn alle modules geheel gratis. Drupal is inzetbaar voor diverse soorten websites, maar je kunt het beste er gebruik van maken als je een Corporate, Magazine of Community website wilt laten ontwikkelen.
Voor- en nadelen Drupal
Drupal is een systeem dat veel wordt gebruikt, door zeer grote bedrijven en multinationals. Het is erg geschikt voor complexe websites en sites waar veel bezoekers op af komen. Bovendien kan je met Drupal effectief en direct meerdere websites ontwikkelen en beheren.
Werk je samen met een team van website-ontwikkelaars? Dan is het mogelijk om rechten en gebruikersrollen toe te kennen aan de gebruikers. Drupal is geen systeem die je als beginner even snel onder de knie hebt. Het systeem werkt vrij ingewikkeld, ondanks dat het systeem over een duidelijke en goede Engelse documentatie bevat.
De populairste websites die met Drupal zijn gemaakt:
-
Holiday Inn Express
-
U.K National Crime Agency
-
OpenVPN
-
High Charts
Joomla CMS systeem
Een tijdje terug was Joomla één van de meest gebruikte CMS systeem ter wereld. Ondanks dat het systeem niet als erg overzichtelijk ervaren werd, zag de user-interface er wel erg vriendelijk uit. Dit heeft veel mensen doen besluiten, om Joomla een kans te geven en het systeem beter te leren kennen. Joomla kan het best ingezet worden voor corporate en magazine websites. Het systeem is echter minder geschikt voor websites, waarbij bezoekers een account aanmaken waar verschillende rollen aan gekoppeld zijn.
Denk bijvoorbeeld aan een intranet. Joomla is tevens minder geschikt om als webshop te fungeren. De interface en het systeem in zijn geheel lijkt op het eerste oog gebruiksvriendelijk. Sommige onderdelen zijn echter lastiger te beheren en vereisen meer diepte-kennis en uitleg.
Voor- en nadelen Joomla
Joomla kan gezien worden als het oudste van de drie open source systemen, die wij in dit artikel vergelijken. Het systeem is ontstaan in 2005 door een opsplitsing van Mambo CMS. Het is waarschijnlijk wel goed om te benoemen, dat er geen commercieel bedrijf achter zit. Heb je veel geduld bij het bouwen en het bijhouden van een website? Dan kan Joomla een goede optie voor jou zijn, het systeem is namelijk relatief complex.
De Joomla-community is echter zeer actief en daardoor is er veel naslagwerk in het Nederlands beschikbaar. Documentatie kan je zowel online als gedrukt vinden. De gemeenschap wordt ook steeds actiever en dat zie je terug in het aantal uitbreidingen en functionaliteiten.
Joomla biedt bovendien standaard templates met veel mogelijkheden. Hierdoor heb je minder snel extra widget of plug-ins nodig. Joomla draait nu stabieler en sneller dan ooit te voren.
De populairste websites die met Joomla zijn gemaakt:
-
Linux
-
Harvard University
-
GE Transportation
Elk CMS systeem heeft zijn voor- en nadelen. De bovenstaande werken alle drie goed, maar het gaat er om met welke jij het beste kan werken. Een tip vanuit ons is, dat je altijd heel goed moet nadenken over wat voor website jij wil laten ontwikkelen. Denk hierbij aan de functionaliteiten op de website, zoals een reserveringssysteem of wil je liever alleen een homepage met informatie? Al met al, er is altijd wel een CMS systeem die bij jou en jouw bedrijf past en die aan de wensen voldoet.