Staat jouw SEO-strategie al stevig? Deze kan verschillen per bedrijf en doelgroep, maar één ding weten we zeker: video is key! Het is een blijvend belangrijk element in de beoordeling van jouw content-kwaliteit en daarmee voor het Google algoritme. Wil je nog beter vindbaar worden een streepje voor hebben op de concurrent? Lees dan onze 10 tips voor een goede video SEO.
Wat is video SEO?
First things first: wat is video SEO nu precies? Search Engine Optimization, maar dan voor video. Deze vorm van SEO heeft alles te maken met kwaliteit, een helder verhaal en longtail zoekwoorden op de juiste plaatsen. Door middel van video SEO sla je eigenlijk twee vliegen in één klap: je kansen om beter gevonden te worden, worden verhoogd en je voorziet jouw bezoeker van de inhoudelijke content waar hij naar op zoek is. De hedendaagse consument laat zich steeds meer overtuigen door video: een buitenkansje dus.
Google waardeert websites met video hoger dan websites zonder video. Video converteert namelijk veel beter dan enkel geschreven content. Het is een slimme manier om het conversiepercentage van je website of landing page te laten stijgen. Wil je hier echter écht van profiteren, dan moet de rest van de SEO-kwaliteit van jouw website ook voor elkaar zijn: het is natuurlijk niet zo dat een website met weinig en niet-unieke content, maar mét video goed scoort. Hulp nodig bij een webdesign voorzien van goede SEO? Of wil je een nieuwe website laten maken en meteen voorzien van strategische SEO? Neem dan gerust contact met ons op en schakel onze hulp in!
Video SEO: 10 tips
Een video laten maken en deze simpelweg op je website zetten, is dus niet genoeg.
Deze video dient geoptimaliseerd te worden, zodat het een bijdrage kan leveren aan jouw vindbaarheid in Google. Hoe doe je dit precies? Lees hieronder onze 10 tips:
1. Creëer een professionele look
¨Videootje maken? Dat fix ik wel even met mijn smartphone.¨ Nee, zo werkt het niet. Tuurlijk, smartphonecamera´s zijn tegenwoordig top notch, maar halen het nog steeds niet bij een professionele video geschoten door een kenner. Zelfs achter de zo nonchalant ogende vlogs zit een bepaalde expertise, dus laat een kenner met je meedenken of schakel een videoproducer in die je hierbij helpt. Wat heeft de videokwaliteit te maken met SEO? Jouw bezoekers willen een goede video zien: als ze zien dat het van slechte kwaliteit is, kijken ze niet verder… En daar gaat je score.
Wat voor soort video´s kun je maken en hoe zit het met videomarketing? Lees het in onze blog over videomarketing en -content!
2. Maak relevante content
Maak niet zomaar een video ¨voor de leuk¨. Denk na over welke informatie je wil overdragen en wat je doel met de video is. Net als bij jouw website-SEO is het van belang dat jouw video een bepaalde noodzaak heeft en Google ziet dat je jouw bezoeker van relevante informatie voorziet. Dit kan natuurlijk heel divers zijn: wil je jouw bezoeker een kijkje in de keuken van jouw bedrijf geven? Handige tips geven? Een productbeschrijving? Wat het ook is: bedenk je doel.
3. Verhelder je verhaal aan Google
Google is echt wel slim. Maar je moet hem wel een beetje helpen. Hoe doe je dit? Vertel Google waar je video over gaat door gebruik te maken van keywords. Deze moeten vindbaar zijn in de titels, omschrijving, tags en url. Zorg dat je video, wanneer je deze gaat uploaden in YouTube of op de videoplayer van je website, is voorzien van een keyword als bestandsnaam. Noem dit bestand dus niet ¨website-nieuwevideo_final-1234¨.
4. Schrijf in longtail keywords
Bij keywords voor video SEO is longtail van belang. Je kunt er namelijk niet vanuit gaan dat jouw video gaat scoren met een algemeen keyword, zoals ¨houten meubels¨. Door middel van longtail formuleer je jouw keywords langer en specifieker. Daarbij zijn video’s die een vraag beantwoorden geschikter dan algemene, informatieve video’s. Bij dit soort praktische video’s wordt namelijk een vraag beantwoord waar een gebruiker op kan zoeken (¨Hoe werkt dit?¨). Consumenten zullen niet zo snel zoeken op enkel een product: er moet altijd een gebruikswijze, review of vraag aan gekoppeld zijn.
5. Kies je thumbnail
De thumbnail is de afbeelding die je ziet in Google, Youtube of andere video player voordat de video begint. De keuze van deze afbeelding is belangrijk, omdat dit onderdeel kan uitmaken van de reden waarom iemand besluit jouw video aan te klikken en te bekijken. Een thumbnail kan dus het verschil maken als het gaat om views en uiteindelijk of Google jouw video als kwalitatieve content beschouwd.
6. Upload in YouTube en je eigen videoplayer
We hebben het al een paar keer gezegd: je kunt je video uploaden in YouTube of je eigen videoplayer in jouw website. Youtube is interessant omdat Google jouw video in de organische zoekresultaten kan tonen, naast de normale website-resultaten. Uploaden in jouw eigen videoplayer is ook interessant: je zorgt hiermee dat de video binnen de stijl en het webdesign van jouw website past en Google ziet dat jouw website over unieke content beschikt.
7. Verleng je kijktijd
Hoe lang wordt je video bekeken? Een belangrijke vraag in verband met jouw ranking in YouTube en Google. Hoe langer de kijktijd, hoe beter je rankscore. Waarom? Als jouw video helemaal of lang wordt bekeken, betekent dit dat het relevante inhoud bevat voor jouw doelgroep. Zorg daarom altijd dat jouw video informatief is en weergeeft wat de kijker verwacht.
8. Schrijf een ondertiteling
Je video voorzien van ondertiteling heeft nogmaals te maken met Google laten begrijpen waar je video over gaat. In YouTube kun je heel gemakkelijk jouw ondertiteling toevoegen. Jouw kijker kan zelf beslissen of hij jouw ondertiteling wilt kunnen lezen, maar de zoekmachines zien hem sowieso.
9. Vraag om reacties
Vraag je kijkers en trouwe klanten een reactie te plaatsen bij jouw video. Dit kun je vragen aan het einde van je video, maar bijvoorbeeld ook in je beschrijving. Waarom? Reacties bezorgen je gratis extra content. Deze vorm van content wordt door Google gewaardeerd. Want: heeft jouw video veel reacties? Dan ben je vast heel relevant!
10. Deel op social media
Views, kijktijd en reacties krijg je niet zomaar: zorg dat je je video deelt! Waar? Neem bijvoorbeeld je website, Facebook, Instagram en andere socialmedia-kanalen. Door online te delen komt je video easy en snel op de schermen van je volgers en kunnen zij het vervolgens ook zelf delen met anderen.
Video SEO: Appeltje-eitje?
Je ziet het: er komt het een en ander kijken bij een online video, mits je wilt dat je er echt iets aan hebt! Jouw video moet niet alleen van goede kwaliteit zijn, maar ook zijn voorzien van relevante inhoud en de juiste beschrijvingen op de juiste plaatsen. Werk om alles op een rijtje te krijgen een video SEO-strategie uit en zorg dat je alle punten afvinkt.
Heb je hulp nodig bij het uiteenzetten van deze SEO-strategie? Laat ons je dan een handje helpen! Bij ons kun je niet alleen een gloednieuw webdesign of een nieuwe website laten maken, maar wij helpen je ook graag bij jouw SEO. Neem gerust contact op of kom een keertje koffie drinken en dan praten wij je bij!