Het webdesign van jouw website moet voldoen aan de principes van UX: User experience. We horen je denken: ¨Moet, moet, moet?¨ Toch wel. UX heeft alles te maken met hoe jouw bezoekers jouw website ervaren. Als je website hier niet op is ingericht, is dit een gemiste kans! Een goede gebruikerservaring zorgt voor verhoogde kansen voor conversie én klantenbinding. Wat is UX webdesign precies? En wat zijn de punten waar je op moet letten? We nemen het allemaal met je door!
Wil je een website laten maken die voldoet aan de principes van UX webdesign? Ons webbureau in Nijmegen staat je bij! Laten we praten, neem gerust contact op.
Wat is UX webdesign?
UX staat dus voor ¨User Experience¨. En User Experience staat dan weer voor ¨gebruikerservaring¨. Een UX webdesign richt zich op de verwachtingen van jouw gebruikers: zorgt het design dat zij komen waar ze moeten zijn? Krijgen ze de nodige informatie? Oftewel: bereiken jouw gebruikers hun doel? Uiteindelijk wil je dat er bepaalde acties worden uitgevoerd. Daarom is het belangrijk dat de functionele inrichting van jouw website en de doelen van de gebruiker samenkomen.
De voordelen van UX design
Een UX design biedt allerlei voordelen. Zo verhoogt het de kansen op conversie op jouw website, zorgt het voor een betere positie in Google en verbeter je de klanttevredenheid.
Verhoogde conversie
Doordat een gebruikersvriendelijk design jouw klanten de juiste kanten opstuurt, wordt de conversie-kans verhoogd.
Zien hoe jouw bezoekers door jouw website gaan? Lees het in de blog Muisgedrag van je websitebezoekers analyseren met Hotjar
Google-positie
Verder zorgt een UX design voor een betere positie in Google. Gebruiksvriendelijkheid is namelijk een belangrijk criteria die wordt beloond, als Google ziet dat jouw website goed gestructureerd is.
Klanttevredenheid & klantenbinding
UX design verbetert de klanttevredenheid, omdat door het UX-design jouw bezoeker na een positieve ervaring (door het snelle en gemakkelijke efficiënte gebruik) terugkeren. Je creëert op deze manier loyaliteit en binding.
5 tips voor een beter UX webdesign
1. Simplicity is key
Je kent ze wel: de volgepropte websites met kleurtjes, plaatjes, video´s, grafische vormpjes, effecten en soundbites. Het kan werken, maar een bezoeker kan ook overprikkeld en overweldigd raken. Doordat hij de aandacht niet kan focussen en niet snel richting (Waar moet ik naartoe om mijn informatie te vinden?) vindt, gaat de bezoeker weer weg. Natuurlijk is het heel goed als je jouw identiteit weergeeft in webdesign en huisstijl, maar weet ook waar je even pas op de plaats moet nemen om de gebruiker rust en richting te geven.
Onthoud dit om de structuur en simplicity van je website te behouden:
- Zet jouw informatie in een logische structuur;
- Breng binnen de structuur hiërarchie aan;
- Een heldere, ruimtelijke website is tijdloos: laat je niet teveel leiden door foefjes en de laatste webdesigntrends.
2. Geef rust met witruimte
Als je het bovenstaande (¨Simplicity is key¨) toepast, zul je ook meer witruimte in je website moeten gaan aanvaarden. Witruimte is de lege ruimte die jouw content als het ware omhelst. Dit is van essentie voor je webdesign. Witruimte kun je aanbrengen op verschillende plekken op een pagina: bijvoorbeeld tussen de navigatiebar en header, maar ook tussen alinea’s.
Voordelen van witruimte zijn:
- Door middel van witruimte kan de gebruiker de pagina makkelijker scannen en lezen;
- Het geeft een moderne, open en frisse feeling;
- Je vestigt de aandacht op call-to-actions, waardoor je meer kans hebt op kliks en conversies.
3. Optimaliseer je pagespeed
Laad je website traag? Dan heb je de kans dat de beoordeling van jouw gebruiksvriendelijkheid omlaag keldert. Want niemand wil wachten, jouw bezoekers ook niet. 40 procent van de bezoekers gaat weg als de laadtijd van een website meer dan 3 seconden bedraagt. De laadtijd is dus heel belangrijk! Door middel van handige tools, zoals Google PageSpeed Insights, kun je precies nagaan hoe je ervoor staat. Test hiermee de laadtijd van je website en bekijk hoe je deze kan versnellen.
4. Interactie
We moedigen drukke websites met toeters en bellen dus niet aan, maar een beetje beweging mag zeker. Het is zelfs wenselijk! Door middel van interactie in de vorm van micro-animaties kan de gebruikerservaring worden verbeterd. Maar, houd het subtiel en in stijl van je website! Denk hierbij bijvoorbeeld aan een visuele verandering wanneer er een handeling wordt/is verricht. Dit kan in de vorm van een page loader, hover-effect of scroll-animatie.
5. Gebruiksvriendelijk: mobielvriendelijk
Oud nieuws? Toch blijven we het zeggen: jouw website dient responsive (mobielvriendelijk) te zijn. Internetverkeer komt voor 40% van mobiele apparaten; internetaankopen komen voor zelfs 50% van mobiele apparaten. En deze aantallen zijn alleen maar aan het stijgen. Om je gebruiksvriendelijkheid op peil te houden en de mobiele markt en bezoekers goed bij te blijven houden, is een goede mobiele weergave van je website een blijvende must!
Aan de slag! Maak je webdesign nu gebruikersvriendelijk!
Kortom: wil je de UX van je website optimaliseren? Let dan op simpelheid, witruimte, pagespeed, interactie en de mobiele weergave. Wanneer je jouw website laat maken door een webbureau met kennis en kunde worden deze diensten je sowieso aangeboden. Tenminste, bij Monkey Vision doen we dat! Wil je graag een website laten maken, of heb je al een website en ben je benieuwd of jouw UX-webdesign wel in orde is? Praat dan eens met ons! We zijn benieuwd naar je doelen en verhaal.