Skip to main content

Een webshop beginnen klinkt fantastisch en ondernemend. Dat is het ook, maar er komt wel het een en ander bij kijken voordat het zover is. Misschien denk je erover na omdat je al een product hebt dat je wilt gaan verkopen. Misschien wil je gewoon voor jezelf beginnen en denk je nu pas na over welk product je überhaupt wilt gaan verkopen. Dat maakt ons niks uit. We laten jou graag zien wat je allemaal nodig hebt om een webwinkel te starten. Volg de stappen hieronder en binnen de kortste keren ben jij eigenaar van een nieuwe webshop!

Zorg voor een product waar vraag naar is

Een webshop beginnen valt of staat bij de verkoopbaarheid van een product. Zorg er dus voor dat je een product aanbiedt waar voldoende vraag naar is. Het kan zijn dat je al een product hebt dat je fysiek verkoopt en je dus al weet of er vraag naar dit product is. Een ander scenario kan zijn dat je al wel een product in gedachte hebt, maar nog weinig weet van de markt eromheen. In dat geval, en het geval waarin je nog helemaal geen idee hebt wat je wilt gaan verkopen, is het wijs om marktonderzoek te doen.

Marktonderzoek is een erg belangrijke stap wanneer je een webshop wilt beginnen. Een goed marktonderzoek doe je aan de hand van 4 onderdelen.

  • Je doet brancheonderzoek om inzicht te krijgen in het aantal bedrijven in je branche, succesverhalen en geflopte verhalen. Dit doe je ook om te ontdekken wat de ontwikkelingen en verwachtingen zijn voor jouw branche. Uiteindelijk weet je dan of deze branche interessant genoeg is om een webshop te beginnen.
  • Vervolgens breng je de concurrentie in kaart, zodat je onderscheidend kunt zijn en de potentiële klanten overtuigd om voor jou te kiezen in plaats van de concurrent.
  • Daarna ga je kijken naar de potentiële klanten door een klantenonderzoek te doen. Hierdoor kan je kenmerken van jouw doelgroep in kaart brengen, om daar vervolgens op in te spelen.
  • Als laatste is het verstandig om een omgevingsanalyse te doen. In deze analyse kijk je naar de kansen en bedreigingen binnen verschillende ontwikkelingen, zoals technologie, politiek en wetten en regels.

Een naam voor de webshop die je wil beginnen

Het is belangrijk om een goede naam te vinden voor jouw webshop. Deze naam hoeft zeker niet perfect te zijn, maar het moet in ieder geval geen verkeerde associaties oproepen. Ook is het niet handig om een naam te kiezen die al bestaat. Je zou beschuldigd kunnen worden van plagiaat en de kans is aanwezig dat de passende domeinnaam al bezet is. Mocht je al een naam in gedachten hebben, dan doe je er goed aan om even te checken of deze naam geregistreerd is bij de Kamer van Koophandel (KVK) én of de domeinnaam die je erbij in gedachten hebt nog vrij is. Als de door jou bedachte naam nog niet bekend is bij de KVK en de gewenste domeinnaam nog vrij is, is de kans groot dat dit een goede naam is voor jouw bedrijf en kan je verder naar de volgende stap.

Wanneer je dit gedaan hebt is het tijd om aan de Kamer van Koophandel te laten weten dat jij een webshop begint. Dit doe je door je in te schrijven in het handelsregister van de KvK.

Webshop beginnen: zelf maken of laten maken?

Een webshop beginnen kan natuurlijk niet zonder het (laten) maken van de webshop zelf. Nadat je alle overige zaken geregeld hebt, is het zaak om jouw webwinkel te maken. Met wat verstand van websites bouwen kan je proberen om dit zelf te doen. Hier hebben we zelfs een aantal tips voor je. Mocht je hier niet genoeg tijd voor of verstand van hebben, dan kan je ook een webbureau jouw webshop laten maken. Hierover denken we natuurlijk graag met je mee!

Naast het (laten) maken van jouw webshop komen er ook nog een aantal andere zaken om de hoek kijken. Hoe ga je ervoor zorgen dat klanten jouw webshop vinden? Hoe zorg je ervoor dat de betalingsmethoden gekoppeld worden en werken op jouw webshop? En heb je er al over nagedacht waar je de hosting van jouw webshop laat doen, zodat je webshop veilig en online blijft? Dit zijn een aantal lastige en technische vragen waar wij je ook graag bij helpen.

Levering van je product

Het verkopen van producten in jouw webshop stopt niet bij de betaling. Het verkochte product moet nu nog aan de klant geleverd worden. Denk hier ruim van tevoren over na. Met welke partijen zou je samen willen werken? Of maak je liever gebruik van dropshipping (als dit relevant is voor de producten die je op je webshop aanbiedt natuurlijk)? Welke keuze(s) je hierin ook maakt, zorg dat je jouw klanten tevreden houdt.

Webshop beginnen = keurmerk(en) aanvragen

Ten slotte is het ook verstandig om webshop keurmerken aan te vragen. Deze keurmerken zijn namelijk een belangrijke indicatie voor potentiële klanten om te bepalen of jouw webshop er betrouwbaar uitziet of niet. Wanneer deze er niet betrouwbaar uitziet zullen potentiële klanten voor jouw webshop ook potentieel blijven en niet overgaan tot aankoop. En we hoeven je niet te zeggen dat dit een scenario is dat je liever voorkomt.

In deze blog vertellen we je wat meer over wat een webshop betrouwbaar maakt.

Advies

Dit is in een notendop wat je nodig hebt wanneer je een webshop wilt beginnen. Mocht je het nog lastig vinden, kan je de expertise van een webbureau goed gebruiken of wil je een webshop laten maken? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!