De afgelopen jaren is video content een belangrijk onderdeel geworden van digitale marketing. Het is in de tussentijd ook aanzienlijk veranderd. Van animaties tot live-streaming en nieuwe social media-formats. Vandaag de dag zijn er ontzettend veel manieren om video content te gebruiken binnen de digitale marketingstrategie. Benieuwd naar de opmars van video marketing en wat het voor bedrijven kan betekenen? Lees dan snel verder!
Video marketing statistieken
Even een paar statistieken over video marketing op een rijtje. De statistieken komen voort uit een onderzoek van Wyzowl:
- 81% van de bedrijven gebruikt video voor hun digitale marketingstrategie. In 2017 was dit nog 63%.
- De gemiddelde persoon bekijkt dagelijks 1,5 uur aan video.
- 81% van de consumenten heeft wel eens een product of dienst gekocht na het bekijken van een video.
- 76% van de marketeers geeft aan dat video hun bedrijf heeft geholpen bij het verhogen van de omzet.
Op welke manieren kan video marketing ingezet worden in de marketingstrategie?
Nu je weet hoe belangrijk het is geworden om video te gebruiken in een marketingstrategie, wil je natuurlijk ook weten hoe een bedrijf dit effectief kan inzetten. Wij hebben de meest voorkomende en meest effectieve manieren voor jou op een rijtje gezet.
Live Video’s
Het gebruik van live video’s blijft groeien in populariteit. Dit is ook een trend die ook zeker nog een tijdje populair en effectief blijft. Voor merken en bedrijven bieden live video’s de volgende voordelen:
- Het is zowel aantrekkelijk voor de kijker en het laat een stukje authenticiteit zien.
- Economische voordelen; er is geen grote investering nodig in het produceren en editen van de video.
- Het zorgt voor meer ‘views’ door de populariteit van live video’s op verschillende social media platformen. Daarnaast is het tijdsgebonden, waardoor mensen uit nieuwsgierigheid sneller geneigd zijn om op de video te klikken.
Verticale video’s
De formats van video’s zijn aan het veranderen. Zowel op het gebied van design als productie. Vroeger waren vrijwel alle video formats horizontaal. De opkomst van de digitale apparaten heeft hier verandering in gebracht. Mensen zitten vaker op hun telefoons en tablets, dan achter hun laptop of desktop pc. Meer merken creëren verticale video’s door de verandering in denkwijze. Tegenwoordig ligt de focus meer op het optimaliseren van mobiele formats.
Een ander populaire format zijn vierkante video’s. Binnen Facebook zijn 78% van de video’s vierkant, wat zorgt voor meer interactie met de doelgroep.
E-learning video’s
Video’s die bedoeld zijn om jouw product of dienst te promoten kunnen heel krachtig en effectief zijn. Video’s kunnen echter ook ingezet worden voor allerlei andere doeleinden, zoals e-learning. Via een video platform zoals Udemy kan je jouw eigen online cursus verkopen. Dit geeft jou de gelegenheid om op een duidelijke en visuele manier jouw kennis over te dragen.
E-learning video’s kan je ook gebruiken voor in-house training voor medewerkers. Ook kan dat door waardevolle video’s te delen met personen die hun contactgegevens achterlaten. Dit kan bijvoorbeeld door e-learning te integreren in de marketingmix.
Gesponsorde video’s
Betaalde en gesponsorde video’s op social media kanalen kunnen erg effectief zijn. Neem Facebook of YouTube als voorbeeld. Dit zijn platforms waarbij veel interactie mogelijk is met jouw doelgroep.
Een mogelijkheid is om een samenwerking aan te gaan met YouTubers en andere online influencers om een grote doelgroep te bereiken.
360 graden video’s
Een omgeving, specifieke plaats of ervaring delen met de doelgroep? Gebruik 360 graden video’s! Dit is een format die erg populair aan het worden is, doordat je op een leuke en interactieve manier content kan delen met de doelgroep.
Een mooi voorbeeld is 360 graden video van National Geographic.
Volgens een case studie van Magnifyre en Google zorgen dergelijke video’s voor meer interactie met mensen.
Hoe ontwikkel je een effectieve video marketingstrategie?
1. Ontwikkel een Persona & Customer Journey
Het is belangrijk dat een bedrijf zich op de juiste doelgroep richt. Alleen dan kan je er zeker van zijn dat de video’s voor veel interactie zullen zorgen met de klant. Om hierachter te komen, moet je de tijd nemen om onderzoek te doen naar de ideale klant. Het produceren en editen van een video kost veel meer tijd en geld dan het herschrijven van een tekst. Om deze reden is het van belang dat de video in één keer goed is.
Zorg er ook voor dat de boodschap overeenkomt met datgene waar jouw merk of bedrijf voor staat.
2. Bepaal KPI’s en doelstellingen
Creëer meetbare doelen en KPI’s voor jouw video campagne. Zonder doelen te stellen, is het onmogelijk om de ‘return on investment’ te bepalen. Dit is van belang om erachter te komen of een video campagne effectief is geweest.
Om erachter te komen wat wel en niet werkt voor een video campagne, is het van belang dat een campagne getest wordt door A/B tests toe te passen. Dit houdt in dat je de resultaten van twee verschillende video’s meet. Hiermee kan bepaald worden welke van de video’s het meest geschikt is voor een merk of bedrijf.
3. Bepaal het type video en platform
Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende platformen en kanalen waarop video’s gedeeld kunnen worden. Om de meest optimale resultaten te krijgen, zal gekeken moeten worden naar welk kanaal het meest geschikt is voor jouw bedrijf en markt. Waar bevindt de doelgroep zich en past de boodschap bij het kanaal? Sommige kanalen zijn beter voor korte video’s, terwijl andere kanalen voor meer interactie zorgen met langere video’s.
Houd in gedachten dat effectieve video’s helemaal niet duur of spectaculair hoeven te zijn. Sommige video’s kosten erg weinig geld en tijd, maar zullen meer tot actie aanzetten bij jouw doelgroep.